Αντεργατική επίθεση διαρκείας

Αντεργατική επίθεση διαρκείας

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου-εκτρώματος για τα εργασιακά, οι προωθούμενες αντιασφαλιστικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και η ανακοίνωση για «αύξηση»-παρωδία του κατώτατου μισθού κατά 0,52 λεπτά την ημέρα διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα που –προτάσσοντας το περιβόητο Ταμείο Ανάπτυξης– υπόσχεται βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων το επόμενο διάστημα.

Ολα τα παραπάνω μαζί με όλους τους αντεργατικούς νόμους, παλιούς και νέους, συνθέτουν ένα ενιαίο αντεργατικό πακέτο με προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα νέο υπερμνημόνιο με νέα βάρη στους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύσει ακόμη παραπέρα τα σχέδια και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Σ’ αυτών τις τσέπες θα κατευθυνθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης κι όχι στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω σε όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από την ίδια όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, φτιάχνει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέρδη τους.

Η «αύξηση»-παρωδία στον κατώτερο μισθό διατηρεί τους μισθούς παγωμένους στα άθλια επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και μια δεκαετία, με την εφαρμογή του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, που έχει καταργήσει τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει ορίσει τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας σε «καίσαρα» να διαμορφώνει τον κατώτερο μισθό, με βάση τις απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Η «αύξηση»-παρωδία των 0,52 ευρώ μεικτά θα εξανεμιστεί προτού καν τη δουν οι εργαζόμενοι στις τσέπες τους από την ακρίβεια, τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση του οκταώρου με τον πρόσφατο νόμο για τα εργασιακά. Επιπλέον, όλοι οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι των μνημονίων που παραμένουν άθικτοι διευκολύνουν τη μεγαλοεργοδοσία να εκμεταλλεύεται όλο και πιο φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη.

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος για την επικουρική ασφάλιση βάζει ακόμη πιο γερές βάσεις για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, συρρικνώνοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και ενισχύοντας με ζεστό χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι με τη νέα επικουρική ασφάλιση θα γνωρίζουν τι πληρώνουν, σε ποιο επενδυτικό πακέτο θα τζογαριστούν οι εισφορές τους, αλλά δεν θα ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της.

Κερδισμένοι θα βγουν οι επενδυτές που θα βρουν «τσάμπα» χρήμα να χρηματοδοτήσει τα «ανοίγματά τους».

Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ξεκρέμαστοι όταν όλοι αυτοί δηλώσουν «χασούρα» στην επένδυση που έκαναν ή ακόμη χειρότερα βαρέσουν κανόνι, όπως στην περίπτωση της Ασπίς που οι ασφαλισμένοι ακόμη κλαίνε τους κόπους μιας ζωής.

Το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει μέσα στο εργατικό κίνημα, να αναπτυχθεί ο αγώνας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Να ακυρωθούν στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς οι αντεργατικοί νόμοι που νομιμοποιούν την απληρωσιά, που καταργούν ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες να μην ψηφιστεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και μέσα από τους αγώνες να πείθονται οι εργαζόμενοι ότι έχουν τη δύναμη όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας να ζήσουν πραγματικά πολύ καλύτερα με βάση τον πλούτο που παράγουν με τη δουλειά τους και τον καρπώνονται οι καπιταλιστές.

Οτι μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερα μεροκάματα και μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, μπορούν με τη δύναμη του αγώνα τους να κερδίσουν αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή τους σήμερα και θα θέτουν γερές βάσεις για την προοπτική που έχουν ανάγκη, την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των συγχρόνων εργατικών λαϊκών αναγκών, ανατρέποντας τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ο Γιάννης Τασιούλας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter