Αντεργατικό… βραβείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντεργατικό… βραβείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στους μεγαλοεργοδότες και επιχειρηματίες που επιχαίρουν για τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ ήρθαν να προστεθούν οι ύμνοι του Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου και την 6ημερη εργασία στην Ελλάδα που προώθησε –και γι αυτό τον συγχαίρει- ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο Γερμανός ηγέτης -ο οποίος είναι πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας Ενωσης (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που σχημάτισε κυβέρνηση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα-SPD- εμφανίζει σαν πρότυπό του την νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά. Είναι οι ρυθμίσεις που δίνουν εργαλεία στους εργοδότες με τη διεύρυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, την αύξηση του ωραρίου, την περεταίρω υπονόμευση του 5ήμερου – 8ωρου…

Μοιάζει να γίνεται ένας διαγκωνισμός του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων του κεφαλαίου και για την ανακήρυξη του πιο αποτελεσματικού διαχειριστή στη γραμμή της ΕΕ για τη μείωση του εργατικού κόστους, την αύξηση της έντασης εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Τι κι αν τα εργατικά ατυχήματα (εγκλήματα) αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, λόγω της υπερεργασίας και της εργατικής εξουθένωσης;

Κατά τη συνάντηση Μέρτς-Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος, στο πλαίσιο κοινών τους δηλώσεων και δημοσιογραφικών ερωτήσεων, αναφέρθηκε στο εργασιακό ωράριο –λάστιχο με το εβδομαδιαίο 40ωρο στην Ελλάδα και την «επιστροφή στην εβδομάδα των έξι ημερών»! Όπως τόνισε ο Φ. Μερτς «με μεγάλη φροντίδα και πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα.

Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Αλλά οι πολύ μικρές αλλαγές ξέρετε, ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για μέγιστο όριο εργασίας 8 ωρών αλλά για μέγιστο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, αυτό είναι αν θέλετε ένα βήμα και δείχνει ότι και εμείς είμαστε να κάνουμε κάτι επιπλέον δουλεύοντας». Για να προσθέσει:

«Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά είναι αδιανόητα στη Γερμανία, να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα, σε όλους αυτούς συστήνω να ρίξουν μια ματιά προς την Ελλάδα. Έκαναν πολλά παραπάνω από αυτά όσον αφορά στο εβδομαδιαίο όριο εργασίας. Μπορούμε πραγματικά να διδαχθούμε από την Ελλάδα».

Στη χώρα μας, πάντως, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, και αριστερά κόμματα στην Ελλάδα (κυρίως ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΑΡ25, ΛΑΕ-ΑΑ κ.ά.) από καιρό έχουν καταγγείλει τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχουν ξεσκεπάσει τους νόμους που ψηφίστηκαν και ευνοούν τη μεγαλοεργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων, με επέκταση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά νέους κλάδους και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν καταγγείλει τους νόμους και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους τους των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εξαήμερης απασχόλησης, των πενιχρών μισθών, των απλήρωτων υπερωριών της 6ήμερης εργασίας, του χαρίσματος επιπλέον 1-2 ωρών απλήρωτης δουλειάς στους εργοδότες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την ενεργοποίηση της επιβολής εξαήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις τουρισμού-επισιτισμού από 1η Ιούλη 2024 στην Ελλάδα, είχε αναδείξει τον κυνισμό και την υποκρισία με τη βούλα της ΕΕ που καλύπτει πίσω από Οδηγίες της (2003/88) την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, δίνοντας το πράσινο φως για ρυθμίσεις όπως το να δουλεύουν οι άνθρωποι 13 ώρες την ημέρα και έξι ημέρες την εβδομάδα, αλλά θα έχουν… «εξασφαλισμένο» ένα 11ωρο ανάπαυσης!

Σημείωναν επίσης ότι οι εργαζόμενοι είναι «αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία του ωραρίου – λάστιχο, της 13ωρης εργασίας, ακόμη και σε παραπάνω του ενός εργοδότες, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εξαήμερης απασχόλησης, των πενιχρών μισθών, των απλήρωτων υπερωριών και της άλωσης της Κυριακής αργίας με τη ‘βούλα’ των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη».

Πάντως, το ζήτημα των συγχαρητηρίων του Καγκελαρίου Μέρτς στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά προκάλεσαν την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Παύλος Χρηστίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το απόγευμα της Τρίτης 13 Μαΐου έκανε δημόσια παρέμβαση. Σε σχόλιό του ανέφερε τα εξής:

«Ο Καγκελάριος Μερτς έδωσε συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία για την εξαήμερη εργασία που εφαρμόζεται στην πατρίδα μας. Προφανώς του άρεσε η ιδέα να δουλεύει κάποιος 6 μέρες την εβδομάδα. Θα ήθελε, ίσως, να την εφαρμόσει και στη Γερμανία, αλλά εκεί… υπάρχει όριο.

Περιμένουμε τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Χατζηδάκη, την κα. Κεραμέως και φυσικά τον κ. Μητσοτάκη να διαψεύσουν τον Καγκελάριο και να αρνηθούν τα συγχαρητήρια του για την 6ημερη εργασία που έφερε με νόμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Ο Φλωρίδης βλέπει αόρατους εχθρούς στην αποδοκιμασία της κυβέρνησης και απειλεί τους πραγματογνώμονες

Μαύρα μεσάνυχτα στο ΠΑΣΟΚ

Καρυστιανού για Καρώνη: Τόσο αδίστακτος, διαπράττει τη μέγιστη ύβρη – Αφιερώνει το «έκτρωμα» στους νεκρούς μας

Γιατί οι Γερμανοί χαίρονται και δίνουν «παράσημο» στον Μητσοτάκη;

Ο καθηγητής Καρώνης πτωχεύει τη Siemens και διεκδικεί Νόμπελ Χημείας

Κυβερνητικό κρεσέντο προκλητικότητας με «όχημα» το πόρισμα Καρώνη: «Η θεωρία του μπαζώματος έπασχε από την αρχή»

Τέμπη: Μετά από 14 μήνες το πόρισμα Καρώνη υιοθετεί το αφήγημα της Πυροσβεστικής για έλαια σιλικόνης

Documento Newsletter