Αντετοκούνμπο: «Αρκετά, καιρός για αλλαγή!»

Αντετοκούνμπο: «Αρκετά, καιρός για αλλαγή!»

Με κραυγή αγωνίας σχολίασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τις δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. «Δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια αυτά που αισθάνομαι», έγραψε στο Twitter o Έλληνας MVP του ΝΒΑ. «Ξέρω όμως με σιγουριά, ότι …αρκετά! Είναι καιρός για αλλαγή!»

Στο τέλος του μηνύματός του, σημειώνεται το hashtag με το όνομα του δολοφονημένoυ Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και αυτό του Αφροαμερικανού Αχμάντ Αρμπερί, που πυροβολήθηκε θανάσιμα τον Φεβρουάριο στην Τζόρτζια. Οι δύο αυτόκλητοι λευκοί «πολιτοφύλακες» που τον σκότωσαν συνελήφθησαν 2,5 μήνες αργότερα, όταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ματαίωσε την απόπειρα συγκάλυψης

Είναι η πρώτη «πολιτική» δήλωση που ακούστηκε από το στόμα του 25χρονου Αντετοκούνμπο στα 7 χρόνια που πέρασαν από τότε που μετακόμισε στην Αμερική. Μέχρι τώρα απέφευγε να πάρει θέση σε κοινωνικά ζητήματα και εμφανιζόταν «διπλωματικός».

Πέρυσι στην Αθήνα ο Γιάννης είχε μιλήσει υπέρ των μεταναστών, αλλά οι δηλώσεις του πέρασαν στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Τις υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία:

«Θυμάμαι όταν ήμασταν και εμείς πιτσιρίκια, έπαιρναν οι φίλοι μας ταυτότητες/διαβατήρια, και εμείς δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν. Πηγαίναμε και ρωτούσαμε τους γονείς μας, γιατί δεν έχουμε εμείς διαβατήριo; Γιατί δεν έχουμε ταυτότητα; Γιατί δεν μπορούμε να πάμε και εμείς ένα ταξίδι; Δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν κιόλας. Δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ψηφίσουν, να βγουν να πουν την άποψη τους. Είναι καταπληκτικό, παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, να τους δίνεται μια ευκαιρία να είναι σαν τα άλλα τα παιδιά. Ειδικά για τους μετανάστες, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό».

ΝΒΑers σε διαδηλώσεις

Αρκετοί μπασκετμπολίστες του ΝΒΑ, όπως ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Μάλκολμ Μπρόγκντον, o Toμπάιας Χάρις, ο Ντένις Σμιθ τζούνιορ και ο παλαίμαχος γκαρντ Στίβεν Τζάκσον κατέβηκαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής. Μάλιστα ο τελευταίος ήταν και προσωπικός φίλος του Τζορτζ Φλόιντ.

O Tζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς οδήγησε 15 ώρες από τη Βοστώνη για να ενώσει τη φωνή του με αυτές των διαδηλωτών στην Ατλάντα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε στα χέρια του. «Το ότι είμαι διάσημος, ότι είμαι αθλητής του ΝΒΑ, δεν με αφήνει έξω από τη συζήτηση», σχολίασε. «Πρώτα από όλα είμαι μαύρος πολίτης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter