Ανθόπουλος στο δικαστήριο: Δεν ήμουν τοκογλύφος, ήμουν η «γλάστρα» της κυρίας

Ανθόπουλος στο δικαστήριο: Δεν ήμουν τοκογλύφος, ήμουν η «γλάστρα» της κυρίας

O Γιάννης Ανθόπουλος, δεν ήταν… τοκογλύφος. Ήταν όπως είπε ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου… η «γλάστρα» της κυρίας. Και μάλιστα όχι οποιαδήποτε «γλάστρα», αλλά η… υπουργική γλάστρα.

Αυτό υποστήριξε – σε ελεύθερη μετάφραση- στην απολογία του, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ (Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας), Γιάννης Ανθόπουλος, προκειμένου να δικαιολογήσει την εμπλοκή του σε υπόθεση τοκογλυφίας.

Αντικρούοντας την σοκαριστική κατάθεση μάρτυρα, της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου, που έχει καταγγείλει ότι ο πρώην υφυπουργός την είχε ρίξει στα νύχια τοκογλύφων, με το αζημίωτο, ότι «έκρυβε στο πατάρι 500 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) που της είχε ζητήσει για να μεσολαβήσει στην τράπεζα να της δώσει δάνειο» κι ακόμη ότι «της είχε προτείνει να εμπλακεί και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ο Γιάννης Ανθόπουλος υποστήριξε στην απολογία του:

«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις ως «γλάστρα». Ήθελε δίπλα της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της. Μετά το 2004 αφού έπαψα να είμαι βουλευτής , έγινα ο επικεφαλής της δικηγορικής της ομάδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος δικάζεται σε πρώτο βαθμό μαζί με τους υπευθύνους της εταιρίας Namaco -μετέπειτα Gennet- Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, Αλέξανδρο Μαρτίνη και Κωνσταντίνο Υφαντή.

Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε εφτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για το Γ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Στην απολογία του τώρα στο ακροατήριο, σε μία δίκη που πηγαίνει με τον…αραμπά, ο Γιάννης Ανθόπουλος είπε ακόμα ότι:

* Μέχρι το 2005 πήγαιναν όλα μια χαρά όταν τότε η καταγγέλουσα καπνέμπορος του ανέφερε πως είχε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσε να αποπληρώσει διάφορες επιταγάς.

*Τόνισε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδου, αλλά και ένα δάνειο συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ το οποίο ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη… επέμεινε πολύ.

Κατηγορούμενος: Ξαφνικά μου είπε ότι δεν θα πληρώσει δεκάρα, χωρίς να μου δώσει κάποια άλλη εξήγηση. Με ένα σκαιό υφος είπε «δεν τους πληρώνουμε», της είπα ότι έτσι έχασα την αξιοπρέπεια μου.

Πρόεδρος: γιατί το πήρατε προσωπικά; Δικηγόρος ήσαστε. Ο,τι σας έλεγε ο εντολέας σας κάνατε

Κατηγορούμενος: Είναι θέμα τιμής. Παραιτήθηκα αμέσως γιατί με εκμεταλλεύθηκε. Ήταν το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο Τσουκαλίδης (συγκατηγορούμενος) εύλογο ήταν ότι θεώρησε πως τη βοήθησα να τον κοροϊδέψει. Ντράπηκα…

Πρόεδρος: Σαν πολύ προσωπικά το είχατε πάρει… νομικός σύμβουλος ήσαστε.

Κατηγορούμενος: Έχω το καθήκον της αλήθειας…

Πρόεδρος: Βλέπω μια προσωπική εμπλοκή. Καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια του δικηγόρου επειδή είναι ο εντολέας μπαταξής;

Κατηγορούμενος: Έχω ευαισθησία. Στον δικό μου το λόγο στηρίζονταν όλα.

Το περιβόητο δάνειο

Σύμφωνα με τον Γ.Ανθόπουλο το περιβόητο δάνειο το έλαβε το 2003 από την Οδέττη Πετρίδου, συνολικό ύψους 650.000 ευρώ, για την αγορά και κατασκευή σπιτιού. «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας «εγώ είμαι εδώ». Πήρα ένα τραπεζικό δάνειο 200 χιλιάδες, και εκείνη προσφέρθηκε αρχικά να του δώσει 50.000 σαν δώρο. Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε. Μετά χρειάστηκα να πάρω κι άλλο δάνειο, αλλά πάλι μου είπε ότι θα μου τα δώσει εκείνη. Την άλλη ημέρα είχα στο λογαριασμό μου 44.100 ευρώ» είπε, προσθέτοντας πως όλα τα χρήματα δόθηκαν, άτοκα με εξόφληση το 2007. Όπως είπε, η Πετρίδου επέμενε να βάλει τα «καλύτερα υλικά» κι έτσι «ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα….».

Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο δανειστής δεν καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Η συμφωνία έγινε με την Οδέττη Πετρίδου ως πρόσωπο, αλλά αυτή κατέθετε τα χρήματα από όποια εταιρία ήθελε. Συμφωνήθηκε να εξοφληθεί το ποσό από αρχές του 2007 , γιατί νωρίτερα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η συμφωνία αποπληρωμής έγινε το 2005, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα το επέστρεφα με 7.000 ευρώ το μήνα.

Πρόεδρος: Πού είναι η αμοιβή σας όμως; Δεν πληρωθήκατε για τις δικηγορικές σας υπηρεσίες…

Κατηγορούμενος: Ήταν άκομψο να της ζητήσω χρήματα για τις υπηρεσίες μου, ενώ δεν πλήρωνα για τα δάνεια… θα τα συμψηφίζαμε κάποια στιγμή…

Τα λεφτά στον σάκο

Απ΄ την πλευρά της πάντως η καπνέμπορος από την Καβάλα, Οδέττη Πετρίδη, υποστήριξε στην κατάθεση της στο δικαστήριο ότι είχε απευθυνθεί στον Γιάννη Ανθόπουλο επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι για να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα που είχε πάψει να την δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία.

Αρχικά – υποστήριξε η μάρτυρας – ο πρώην πολιτικός της ζήτησε 500 εκ. δραχμές (περίπου 1,5 εκ ευρώ ) για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση.

Όπως είπε η κα Πετρίδη, μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και ο Γιάννης Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου. «Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί που δεν είχαμε απάντηση… Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα. Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος. Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου».

Στη συνέχεια την έφερε σε επαφή με την εταιρία Namaco προκειμένου να την δανείζει με εικονικές συμβάσεις αγοραπωλησίας καπνού. Η κ. Πετρίδη ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη.

«Δανειοδοτούσαν ανθρώπους που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους» είπε η κ. Πετρίδη. Όπως υποστήριξε η μάρτυρας κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό, έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%. «Μου έλεγε ότι αυτό ήταν η “γλύκα” τους για να μας ξαναβοηθήσουν» σημείωσε προσθέτοντας «θεωρώ ότι τα μοιράζονταν». Έτσι έδωσε συνολικά ποσό 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού» όπως είπε χαρακτηριστικά .

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Πετρίδη, ο Γιάννης Ανθόπουλος δεν περιορίστηκε στον τοκογλυφικό δανεισμό αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος. «Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου. Έφερε (σ.σ. ο Γιάννης Ανθόπουλος) μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους. Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά», είπε η μάρτυρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter