Anthropause: Ένα ντοκιμαντέρ που κινείται μεταξύ επιστήμης και θρησκείας

Anthropause: Ένα ντοκιμαντέρ που κινείται μεταξύ επιστήμης και θρησκείας

Το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα «Anthropause» σχετίζεται με την διακοπή της ανθρώπινης δραστηριότητας εξ αιτίας της πανδημίας.

Η ταινία «Anthropause» έχει πάρει τον τίτλο της από την ομώνυμη λέξη. Είναι από εκείνες τις νέες λέξεις που κάθε Δεκέμβριο το λεξικό της Οξφόρδης εισάγει επισήμως στο Αγγλικό λεξιλόγιο. Οι συγκεκριμένες νέες λέξεις προκύπτουν από τα τεκταινόμενα στον πλανήτη που συμβαίνουν κάθε χρονιά. Τον Δεκέμβριο του 2020 η πιο αντιπροσωπευτική λέξη της νέας πραγματικότητας προερχόταν από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων άνθρωπος και παύση, anthropause. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020 σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο για την εμφάνιση άγριας ζωής κοντά στα αστικά κέντρα αναφέροντας ως αιτία του φαινομένου τη λέξη anthropause που νοηματοδοτεί την παγκόσμια διακοπή της ανθρώπινης δραστηριότητας εξ αιτίας της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη λέξη γίνεται κι η αφορμή για τον ντοκιμαντερίστα Χρήστο Γόδα να ξεκινήσει το κινηματογραφικό ταξίδι του με αφετηρία το νησί της Σύμης και το μοναστήρι της όπου χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν πιστεύοντας στα θαύματα, φτάνοντας μέχρι την άδεια από ανθρώπους ελέω Covid 19 Νέα Υόρκη. O σκηνοθέτης ερευνά τη σχέση του ανθρώπου με την πίστη και τη γνώση, με το τυχαίο και το πεπρωμένο, με το φυσικό και το μεταφυσικό. Θρησκευτικοί εκπρόσωποι (ο Ηγούμενος του Πανορμίτη, o Μητροπολίτης Σύμης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος) καθώς και απλοί πιστοί καταθέτουν τη δική τους θαυματουργική εμπειρία απέναντι στην πλευρά της γνώσης όπου διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναπτύσσουν τις συναρπαστικές και εμπεριστατωμένες θεωρίες τους.

Έχει ενδιαφέρον το φιλμ καθώς ο προβληματισμός του Γόδα δεν αφορά μόνο την παραπάνω σχέση αλλά επιχειρεί να ανιχνεύσει και τη μοναξιά του ανθρώπου που εντείνεται λόγω της αγωνίας για το μέλλον του στον πλανήτη. Η ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Απριλίου στον κινηματογράφο MICROΚOSMOS στο Κουκάκι, όπου και θα συνεχίσει να προβάλλεται καθημερινά.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fiEoUBlQg3Q&t=3s

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter