«Άνθρωποι με άγχος»: Ανθρώπινη ζεστασιά στον παγωμένο Βορρά

«Άνθρωποι με άγχος»: Ανθρώπινη ζεστασιά στον παγωμένο Βορρά

Η σουηδική σειρά «Άνθρωποι με άγχος» είναι ένα κρυμμένο διαμάντι whodunnit πλοκής.

Άνθρωποι με άγχος»
(Folk med angst, 2021)

Σειρά έξι επεισοδίων (Netflix)

Σκηνοθεσία: Φέλιξ Χέρνγκρεν

Πρωταγωνιστούν: Αλφρεντ Σβένσον, Νταν Εκμποργκ, Περ Αντερσον, Λότι Εγεμπραντ

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φρέντρικ Μπάκμαν (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Γιώργου Μαθόπουλου), η σειρά «Άνθρωποι με άγχος» στο Netflix ακολουθεί μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων. Η πλοκή ξεδιπλώνεται από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας και μια ομηρία σε διαμέρισμα προς πώληση.

«Είναι μια ιστορία με πολλές πλευρές, πιο πολύ όμως είναι μια ιστορία γύρω από την ανθρώπινη βλακεία. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε αμέσως ότι είναι πάντα εύκολο να χαρακτηρίζεις βλάκες τους άλλους ανθρώπους, αλλά μόνο αν ξεχνάς ότι είναι παράλογα δύσκολο να είσαι άνθρωπος. Και ιδιαίτερα αν έχεις δικούς σου ανθρώπους απέναντι, με τους οποίους προσπαθείς να είσαι καλός. Γιατί είναι ακατανόητο πόσα περιμένει η κοινωνία από έναν άνθρωπο. Πρέπει να έχεις δουλειά, να πληρώνεις φόρους, να έχεις καθαρά εσώρουχα, να θυμάσαι τον κωδικό του καταραμένου Wi-Fi σου. Μερικοί από μας δεν καταφέρνουμε ποτέ να ελέγξουμε το χάος κι έτσι η ζωή μας απλώς συνεχίζει την πορεία της, η Γη διασχίζει το διάστημα με ταχύτητα 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα κι εμείς τιναζόμαστε πανικόβλητοι στην επιφάνειά της σαν παραπεταμένες κάλτσες» γράφει στο πρώτο κεφάλαιο ο Μπάκμαν.

Ανθρωποι με άγχος NETFLIX

Πράγματι, οι «Ανθρωποι με άγχος» αρχικά μοιάζουν να είναι μια σειρά για την ανθρώπινη βλακεία, την ανθρώπινη κακογουστιά, την ανθρώπινη μετριότητα, όμως ο σκηνοθέτης Φέλιξ Χέρνγκρεν αποφεύγει να ακολουθήσει τη διαβρωτική, απίθανα σαρκαστική διαδρομή των αδερφών Κοέν στο «Fargo». Εχοντας να διαχειριστούν μια σειρά από ανόμοιους χαρακτήρες, οι σεναριογράφοι δεν προδίδουν κανέναν. Παρακολουθούν την εξέλιξή τους και τον αγώνα τους να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση ζωής, δίχως ωστόσο να προδίδουν τον πυρήνα του «whodunnit». Ποιος διέπραξε την άστοχη ληστεία; Ποιος μες στην απελπισία του κράτησε ομήρους υποψήφιους αγοραστές ενός διαμερίσματος; Είναι πιο σημαντικό να τιμωρηθεί ο δράστης ή να απλωθεί πάνω του ένα προστατευτικό δίχτυ αλληλεγγύης; Κι αν στην περίπτωση της Αγκαθα Κρίστι ο εντοπισμός του ενόχου ολοκληρώνει την αποκάλυψη του κυνισμού, του αριβισμού και της κοινωνιοπάθειας, στους «Ανθρώπους με άγχος» λειτουργεί με τον τρόπο ενός ηφαιστείου που αντί για τόνους λάβας αναβλύζει μια αφάνταστη ποικιλία από ανθρώπινα συναισθήματα. Τελικά το μόνο άγχος που έχει νόημα είναι αυτό που προκύπτει από τον αγώνα της συνειδητοποίησης της ανθρώπινης φύσης και κατάστασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter