«Ανθυγιεινή» απόφαση της Αγαπηδάκη: Με συνταγή φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια

«Ανθυγιεινή» απόφαση της Αγαπηδάκη: Με συνταγή φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη να αλλάξει την πολιτική του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Είναι η ίδια και οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας που πέρυσι υπερασπίζονταν το άνοιγμα του συστήματος ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς συνταγογράφηση σε φαρμακεία.

Το «δωράκι» προς τους ιδιώτες γιατρούς θα προκαλέσει μεγαλύτερο έμφραγμα στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, λένε όσοι αντιτίθενται στο νέο μέτρο. Οι φαρμακοποιοί ειδικά, βρίσκονται «στα κάγκελα» με αυτή την ανεξήγητη απόφαση.

Ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για το συνδυασμό κορονοϊού και γρίππης που απειλεί ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα αυτό το φθινόπωρο, με την ακατανόητη απόφασή της που δημοσιοποιήθηκε με εγκύκλιο η κυρία Αγαπηδάκη καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση στο αντιγριπικό εμβόλιο.

Εξι αντιγριπικά εμβόλια

Συνολικά φέτος θα κυκλοφορήσουν έξι αντιγριπικά εμβόλια, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός». Τα δύο θα είναι ανοσοενισχυμένα και θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες εμβολιασμού και αναφέρεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν είναι:

– Vaxigrip Tetra (Vianex) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

– Fluarix Tetra (GSK) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

– Flucelvax Tetra (Sequirus) QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 2 ετών (EMA)

– Influvac – sub Unit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

– Efluelda– (Vianex) QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο από 60 ετών

– Fluad Tetra– (Sequirus) aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν για γρίπη

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Χρόνιες παθήσεις ήπατος

– Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

– Σύνδρομο Down

3. Εγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

8. Αστεγοι.

9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Πότε γίνονται εμβόλια

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Σκληρή επίθεση Γιαννακόπουλου κατά Αγαπηδάκη: «Έχεις πληρωθεί, όπως έχεις πληρωθεί και από άλλες εταιρείες για τις διατριβές σου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter