Αντί για ΜΕΘ έστηναν φιέστες

Αντί για ΜΕΘ έστηναν φιέστες

Οκτώ μήνες διαφήμιζαν τι θα κάνουν, ενώ ξεκίνησαν τις διαδικασίες κατασκευής ΜΕΘ αφού μας χτύπησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Νέα στοιχεία για τις εγκληματικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Documento.

Πρόκειται για έγγραφα-«φωτιά» από οκτώ νοσοκομεία της χώρας τα οποία αποδεικνύουν τις τεράστιες καθυστερήσεις από πλευράς διοικήσεων νοσοκομείων και υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση της δωρεάς που περιλαμβάνει κατασκευή 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επιτελική αργοπορία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το Documento, τα κυβερνητικά αντανακλαστικά στην προκειμένη περίπτωση ήταν από τραγικά αργά έως ανύπαρκτα. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με την αμνήστευση των τραπεζιτών, όπου με fast track διαδικασίες νομοθέτησαν για να μην οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ μήνες μετά τη δωρεά του ΙΣΝ σε πολλά νοσοκομεία τα έργα κατασκευής των ΜΕΘ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Σε μερικά μάλιστα νοσοκομεία μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες για να ξεκινήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι οι ΜΕΘ θα είναι έτοιμες μετά τον Γενάρη – Φλεβάρη, ακόμη και τον Μάρτη. Γεγονός που επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του ΙΣΝ την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι χώροι των ΜΕΘ θα παραδοθούν στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα έως το τέλος του Φλεβάρη του 2021.

Μήνες ολόκληροι πήγαν χαμένοι, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να στήνουν επικοινωνιακές φιέστες ώστε να εξυπηρετηθεί το αφήγημα του Μωυσή πρωθυπουργού αντί να έχουν σηκώσει τα μανίκια και να εργάζονται πυρετω-δώς για τη θωράκιση του ΕΣΥ ενόψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ερχόταν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φτάσει στα τέλη του Νοεμβρίου, η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ να έχει ήδη εξαντληθεί και ανθρώπινες ζωές να τί-θενται σε κίνδυνο. Η κίνηση του υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη 200 κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης απλώς επιβεβαιώνει τους εγκληματικούς χειρισμούς του καλοκαι-ριού σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εάν είχαν κινηθεί αστραπιαία, τότε οι δωρεές του ΙΣΝ σε ΜΕΘ θα ήταν έτοι-μες για να σώσουν ζωές. Το κυβερνητικό ναυάγιο επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του πρώην υπεύθυνου για τη δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ Γιάννη Ζερβάκη ως συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Documento. Μάλιστα η ανακοίνωση του ΙΣΝ προσφέρει χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο «για απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, διάρκειας περίπου έξι μηνών», ενώ, παρότι η δωρεά ανακοινώθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στις 7 Απριλίου και υπάρχουν τα σχετικά βίντεο και τα δημοσιεύματα που το πιστοποιούν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δωρεά έγινε στα τέλη Μαΐου.

Οπως αποκάλυψε το Documento την προηγούμενη εβδομάδα, η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΣΥ πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2020 και αφορούσε την κατασκευή 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ αξίας 16,5 εκατ. ευρώ σε 15 νοσοκομεία. Το ίδρυμα αναλάμβανε την «κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου θα τοποθετούνταν οι νέες κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αμεσης Φροντίδας (ΜΑΦ)». Μοναδική υποχρέωση των νοσοκομείων ήταν να υποδείξουν στο ΙΣΝ τον χώρο όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι κλίνες. Η διαδικασία ήταν η εξής: οι τεχνικές υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείου θα εκπονούσαν ή θα αξιολογούσαν τεχνικές μελέτες αναφορικά με την κατασκευή των κλινών εντός των νοσοκομείων. Στη συνέχεια οι μελέτες θα εγκρίνονταν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, από την κάθε υγειονομική περιφέρεια και από τη γενική διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας. Μετά την έγκριση θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής από ιδιώτες σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Ωστόσο η όλη διαδικασία άργησε να προχωρήσει.

Οι συμβάσεις των νοσοκομείων με το ΙΣΝ υπογράφηκαν στις 27 Ιουλίου. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ανακοίνωση της δωρεάς. Στο μεταξύ είχαν διοργανωθεί δύο επικοινωνιακές φιέστες από την πλευρά Μητσοτάκη. Η μια στη Σαντορίνη στα μέσα Ιουνίου για το άνοιγμα του τουρισμού και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για τη δωρεά του ΙΣΝ.

Στη συνέχεια οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων άρχισαν να προχωρούν τις διαδικασίες. Όμως είχε χαθεί πολύτι-μος χρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν οι τεχνικές μελέτες να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας σε κάποιες περιπτώσεις ακό-μη και μόλις πριν από μερικές ημέρες. Σε άλλα νοσοκομεία οι μελέτες εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο ή στην καλύτερη περίπ-τωση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι για να κατασκευαστούν οι ΜΕΘ απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, τότε σε αρκετά νοσοκομεία θα παραδοθούν μετά τα Χριστούγεννα, τον Φεβρουάριο, ακόμη και τον Μάρτιο. Εναν χρόνο δηλαδή μετά την ανακοίνωση της δωρεάς.

Επιβεβαίωση από το ΙΣΝ

Το ρεπορτάζ του Documento επιβεβαιώνει ανακοίνωση του ιδρύματος. Σύμφωνα με αυτήν οι εργασίες διαμόρφωσης των ΜΕΘ θα ολοκληρωθούν από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Συγκεκριμένα, στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, καθώς και «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων «Αγία Σοφία», Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και «Αγιος Γεώργιος» στα Χανιά. Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό στα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Η πορεία των εργασιών και οι καθυστερήσεις σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία

Από τον Απρίλιο που έγιναν οι δωρεές φτάσαμε Νοέμβριο για να εγκριθούν οι τεχνικές μελέτες για την έναρξη κατασκευής των ΜΕ. Ας δούμε αναλυτικά ανά νοσοκομείο τι προέκυψε από επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 συνεδρίασε το ΔΣ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός με θέμα «Εγκριση οριστικής μελέτης αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το έργο “Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ στο ΓΝΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” στα πλαίσια υλοποίησης της Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση. Υπόψη του ΔΣ τέθηκε η εισήγηση της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, η οποία είχε διαβιβαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου μαζί με τις σχετικές μελέτες. Το ΔΣ ενέκρινε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας και διαβίβασε τις μελέτες στην 1η ΥΠΕ και στο ΙΣΝ. Εναν μήνα μετά, στις 22 Οκτωβρίου, το ΔΣ του νοσοκομείου συνεδρίασε και πάλι. Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι μελέτες εφαρμογής (αρχιτεκτονική & Η/Μ) του έργου. Ακολούθησε η σύμφωνη γνώμη της 1ης ΥΠΕ και η έγκριση της μελέτης από τη γενική διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας. Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Μόλις την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου μεταξύ του ΙΣΝ και της ΕΚΤΕΡ. Η ίδια εταιρεία θα κατασκευάσει τις ΜΕΘ στο ΓΝ Χανίων «Αγιος Γεώργιος» και το ΓΝ Λέσβου Βοστάνειο.

Νοσοκομείο Αττικόν

Την 1η Οκτωβρίου 2020 το ΔΣ του Αττικόν συνεδρίασε προκειμένου να εγκρίνει το δεύτερο στάδιο μελέτης για την «Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ – ΔΩΡΕΑ ΙΣ Νιάρχος». Η μελέτη είχε διαβιβαστεί από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου στις 18 Αυγούστου, ενώ όπως αναφέρεται στην ίδια υπηρεσία υποβλήθηκε μελέτη για το β΄ στάδιο του έργου. Ωστόσο η μελέτη δεν συμπεριλάμβανε τις μελέτες της διεύθυνσης με τις προδιαγραφές που είχαν κατατεθεί. Ακολούθησε νέα εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας στις 8 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με «τις αναγκαίες πρόσθετες εργασίες νέων χώρων ΜΕΘ – ΔΩΡΕΑ ΙΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Μία μέρα μετά η μελέτη εγκρίθηκε. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Documento την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του νοσοκομείου Σ. Αποστολόπουλος και θα ολοκληρωθούν σε περίπου έναν μήνα από τώρα.

Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο

Το ΔΣ του νοσοκομείου συνεδρίασε στις 2 Οκτωβρίου 2020 προκειμένου να εγκρίνει τη μελέτη «Σχετικά με τα παραδοτέα του Β΄ σταδίου της δωρεάς του ΙΣΝ για τη δημιουργία 5 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας». Στις 28 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος του νοσοκομείου διαβίβασε τις σχετικές μελέτες και στις 30 Σεπτεμβρίου έγινε η σχετική εισήγηση. Τελικά το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκρινε τη μελέτη κατά τη συνεδρίαση. Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Τζάνειο Νοσοκομείο

Στις 25 Σεπτεμβρίου το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής του έργου «Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ στο ΓΝ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΤΖΑΝΕΙΟ”», η οποία είχε πρωτοκολληθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Πέντε μέρες μετά, συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου, η 2η ΥΠΕ όπου υπάγεται το Τζάνειο εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για τη μελέτη εφαρμογής του έργου. Στις 2 Οκτωβρίου η γενική διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής του έργου. Οι διαδικασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη.

Νοσοκομείο «Γεννηματάς», Θεσσαλονίκη

Στις 26 Αυγούστου το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκρινε τη μελέτη «Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ στο ΓΝΘ “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” για την αύξηση δυναμικότητας ΜΕΘ». Συγκεκριμένα, ενέκρινε τις τεχνικές μελέτες του έργου (αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική). Ο φάκελος διαβιβάστηκε στην 3η ΥΠΕ, όπου η μελέτη εγκρίθηκε. Στις 9 Σεπτεμβρίου η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τις οριστικές αρχιτεκτονικές μελέτες του έργου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα στη Διαύγεια, την 1η Οκτωβρίου η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου απέστειλε εισηγητικό έγγραφο το οποίο περιείχε εκτός από τις προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ, την έγκριση της μελέτης από το υπουργείο καθώς και έγγραφο μελετητικού γραφείου σχετικά με την παράδοση των μελετών εφαρμογής του έργου. Το ΔΣ ενέκρινε τις οριστικές μελέτες και τις διαβίβασε στην 3η ΥΠΕ.

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στις 30 Σεπτεμβρίου πρωτοκολλήθηκε η προμελέτη του έργου «Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου». Εναν μήνα μετά, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου, το ΔΣ του νοσοκομείου ε-νέκρινε τη μελέτη εφαρμογής του έργου. Στις 3 Νοεμβρίου η 7η ΥΠΕ εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για το έργο και μερικές μέρες μετά η αρμόδια γενική διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγε-ίας ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής του έργου. Τα έργα όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

ΓΝ Ηρακλείου Βενιζέλειο – Πανάνειο

Το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκρινε την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου «Ανακαίνιση – Αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ του ΓΝΗ Βενιζέλειο – Πανάνειο». Στη συνέχεια έλαβε τη σύμφωνη γνώμη και από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (ΥΠΕ). Τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Μόλις την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση για την έναρξη κατασκευής των ΜΕΘ με το ΙΣΝ. Ανάδοχος είναι η ΕΚΤΕΡ.

Νοσοκομείο Λαμίας

Στις 28 Σεπτεμβρίου η 5η ΥΠΕ ενέκρινε το δεύτερο στάδιο μελέτης για τη δημιουργία επτά κλινών ΜΕΘ στον δεύτερο όροφο του ΓΝ Λαμίας μέσω του έργου «Ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση ΜΕΘ στο ΓΝ Λαμίας» δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τρεις μέρες πριν είχε διαβιβαστεί σχετική απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας.

Καμία απάντηση από το υπουργείο

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιον λόγο χρειάστηκε να περάσουν τόσοι μήνες ώστε οι υπηρεσίες των νοσοκομείων να ξεκινήσουν να εκπονούν τις σχετικές μελέτες. Το Documento προσπάθησε και αυτή την εβδομάδα να επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας θέτοντας εκ νέου τα ίδια ερωτήματα. Δεν έλαβε καμία απάντηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter