Αντί για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση μειώνει την αξία των δηλώσεων του Γεωργιάδη

Αντί για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση μειώνει την αξία των δηλώσεων του Γεωργιάδη

Είναι φαίνεται η μοίρα για εκείνο το κυβερνητικό στέλεχος που καθημερινά κλείνει ωράριο -τουλάχιστον- μερικής απασχόλησης σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, να λέει κάποιες φορές και μερικές κουβέντες παραπάνω. Ωστόσο, οι πολλαπλές φορές που η πραγματικότητα, η κυβέρνηση και μία σειρά παραγόντων έχουν αδειάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργούν ερωτήματα, τόσο για τη σχέση του με την πραγματικότητα, όσο και με το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Τελευταία… επιτυχία του υπουργού Ανάπτυξης, η δήλωσή του την Τρίτη για ενδεχόμενες μειώσεις στον ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, ως «αντίδοτο» απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Είναι ξεκάθαρο πως ενόψει του τεράστιου κύματος ακρίβειας σε πλήθος προϊόντων που φέρνει το ράλι στις τιμές ενέργειας οδήγησαν την κυβέρνηση να διερευνήσει εάν η «αγορά», δηλαδή οι μεγάλοι παίκτες, είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις. Είναι εξίσου προφανής η άρνησή τους, τόσο γιατί κάτι τέτοιο είναι γι’ αυτούς οικονομικά ασύμφορο ελέω ενεργειακού κόστους, όσο και γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, με την μπάλα να πέφτει στο κυβερνητικό γήπεδο.

«Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε πού πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό» δήλωσε την Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, πολύ μακριά από τις προ μηνός δηλώσεις του για τις selfie που του ζητούν στα σούπερ μάρκετ.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ήρθε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών στα Παραπολιτικά να ξεκαθαρίσει πως «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε γενικόλογα σε «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να μειώσει τα κόστη για τα καλάθια των νοικοκυριών.

Η «φωτιά» που άναψε ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν τέτοια, που από το πρωί της Τετάρτης ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε σειρά εμφανίσεων για να μαζέψει τις προσδοκίες που δημιούργησε ο υπουργός της κυβέρνησης. Μάλιστα, στις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, αφού ρίχνει το μπαλάκι πίσω στον Γεωργιάδη, καλώντας τον μάλιστα να κάνει τη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού φρόντισε να απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων, που έχουν να κάνουν με τη σωστή εποπτεία της αγοράς, με την επάρκεια και τη λειτουργία της, έτσι ώστε να έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα επιλογών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών για μια σειρά από αγαθά, κυρίως στα πιο βασικά». Κι ακόμα, μιλώντας για τη φορολόγηση, αναφέρθηκε σε «πράγματα τα οποία εξασφαλίζουν έσοδα στην ελληνική Πολιτεία για να έχεις το εργαλείο να κάνεις πολιτική για την στήριξη της κοινωνίας και από την πανδημία και από τις παρεπόμενες κρίσεις, δεν πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίζει επιφανειακά. Δεν πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίζει, χωρίς να βλέπει τη συνολική εικόνα».

Η ένταση με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου άδειασε τον Γεωργιάδη ήταν τέτοια που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε και λίγη ώρα αργότερα στο ραδιόφωνο του Real, με ακόμα πιο ξεκάθαρα μηνύματα προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Αφού επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία μείωση στη φορολόγηση των αγαθών, υπογράμμισε πως «γι’ αυτό και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός ή, εν πάση περιπτώσει, εύκολα να λέει «ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος», «να μειώσω τον φόρο εκεί ή τον Φ.Π.Α. ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης», δεδομένου ότι η ζημιά που μπορείς να κάνεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκάς».

Και εδώ, δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης που «άνοιξε» τη συζήτηση, υποδεικνύοντάς του πως «υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την Πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή».

«Οι προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση αυτή (της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης). Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς» διαμήνυσε ο Γ. Οικονόμου, εκφράζοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δει το Μέγαρο Μαξίμου να τον αδειάζει σε μία σειρά από ζητήματα. Προχθές, ήταν ο ίδιος που αναφέρθηκε σε πιθανή άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, πριν έρθουν κυβερνητικές διαρροές να κάνουν λόγο για παράταση των μέτρων. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ακολούθησε τον ακροδεξιό συρμό στη στοχοποίηση Μόσιαλου, χαρακτηρίζοντάς τον έως και ακατάλληλο για τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλύπτει τον επιστήμονα, έστω εμμέσως. Τον Δεκέμβριο ήταν ο Γεωργιάδης που μίλαγε για γιορτές με ανοιχτή αγορά «χάρη στην κυβερνησάρα μας», με τα γνωστά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών του έτους. Στο δε ζήτημα των ανατιμήσεων στα PCR, ο ίδιος σύρθηκε από τις εξελίξεις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πως «έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη», καταφέρνοντας εκτός από τους γιατρούς του ΙΣΑ που του επέστρεψαν τις ευθύνες που τους έριξε, να εκτεθεί έως και στην Κύπρο, προκαλώντας την μήνιν πολιτειακών και άλλων παραγόντων για τα όσα είπε για τους εκεί ελέγχους.

Τα παραπάνω αφορούν μόνο το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς για όλες τις φορές που ο υπουργός έχει εκτεθεί από την πραγματικότητα θα χρειαζόταν αφιέρωμα.

Από την αντίδραση, πάντως, του Γεωργιάδη στα -ομολογουμένως- ωμά αδειάσματα του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δηλώσεις του για μείωση του ΦΠΑ, κρίνεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν πτοείται και δεν ξεσυνερίζεται το Μέγαρο Μαξίμου. «Εγώ δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Με ρώτησαν «εξετάζεται αυτό το σενάριο», και είπα «εξετάζεται». Άλλο το εξετάζεται, άλλο το θα γίνει. Γιατί πράγματι, θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, η μείωση του ΦΠΑ έχει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, και είναι και πολύ δύσκολη άσκηση ως προς τα ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Άρα δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση τώρα που μιλάμε» δήλωσε με απόλυτο τρόπο σε πρωινή του εμφάνιση την Τετάρτη.

Με λίγα λόγια, άλλο τι μου γίνεσαι, άλλο τι μου κάνεις για τον υπουργό Ανάπτυξης, που εξακολουθεί με… selfie να καμώνεται πως αντιμετωπίζει τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter