Αντι-Μακρόν «συστράτευση»

Αντι-Μακρόν «συστράτευση»

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2022 και με στόχο να αποφευχθεί ένα δίπολο Μακρόν – Λεπέν στον β΄ γύρο, ο Γάλλος δημοσιογράφος λάνσαρε το κίνημα «Engageonsnous» («Συστρατευόμαστε»). Ετοιμάζεται η επάνοδος του Φρανσουά Ολάντ;

«Engageons-nous» («συστρατευθείτε» στα ελληνικά). Με το σύνθημα αυτό καλεί τους Γάλλους να συμμετάσχουν στο νέο του εγχείρημα ο πρώην διευθυντής σύνταξης και έκδοσης της γαλλικής αριστερής εφημερίδας «Libération» Λοράν Ζοφρέν, ο οποίος στα μέσα Ιουλίου ανακοίνωσε την παραίτησή του για να ταχθεί στην πολιτική.

Δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, για μια προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων της Αριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην οποία θα βασιστεί ο υποψήφιος που θα προκύψει από τις διεργασίες του κινήματος. Βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί το δίπολο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι Πράσινοι μόνοι δεν μπορούν

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια, εγώ δίνω την ώθηση» εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Ζοφρέν προσθέτοντας: «Αν δεν αλλάξει κάτι, η επόμενη ευκαιρία θα συνοψιστεί στον ανταγωνισμό μεταξύ των εκφραστών της (δημόσιας) οργής και των υπερασπιστών μιας οικολογίας που περιορίζεται σε ένα μόνο κόμμα υπό το βλέμμα των τελευταίων Σοσιαλιστών που τους έχουν φάει οι τύψεις».

Η σημαντική εκλογική υποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πολιτικά, παρότι έχει απέναντί του έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο (Μακρόν), έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της κεντροαριστεράς, το οποίο ευελπιστεί να καλύψει το νέο κίνημα.

Από την άλλη, η αξιοσημείωτη άνοδος των Πρασίνων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές αρκετή για να γεννήσει μια αυτοτελή πρόταση για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νίκες των Πρασίνων στους δήμους εξασφαλίστηκαν μέσω συνεργασιών με υποψηφίους είτε του Σοσιαλιστικού είτε του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Η διάσωση του πλανήτη είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά το κοινωνικό ζήτημα ιδιαίτερα εφεξής θα παραμείνει στο επίκεντρο» αναφέρεται στο μανιφέστο των «Στρατευμένων» (Engagés), όπως καλούνται τα μέλη του κινήματος που φιλοδοξεί να συγκεράσει τις επιμέρους εκφάνσεις τις Αριστεράς στους κόλπους του.

Δέσμευση από 2.000 πολίτες μέσω διαδικτύου

Το μανιφέστο υπογράφουν καμιά εκατοστή καλλιτέχνες, διανοούμενοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κανένας πολιτικός.

Ζητούμενο όμως είναι η κινητοποίηση των πολιτικών, σύμφωνα με τον Ζοφρέν, από τους οποίους θα προκύψει ένα σχέδιο μετασχηματισμού της Γαλλίας, που το έχει ανάγκη. Μέχρι στιγμής περίπου 2.000 πολίτες έχουν δεσμευτεί διαδικτυακά να στηρίξουν το νέο πολιτικό εγχείρημα. Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η πρώτη γενική συνέλευση, που θα σημάνει την προετοιμασία για το συνέδριο του κινήματος στις αρχές του 2021.

Υπόνοιες ότι προετοιμάζει την επιστροφή Ολάντ

Οι κακές γλώσσες για τον πρώην διευθυντή της «Libération» λένε ότι οι προθέσεις του δεν είναι εντελώς αθώες. Με αφορμή τη φιλία του Λ. Ζοφρέν με τον πρώην πρόεδρο και επικεφαλής των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, για τη θητεία του οποίου έχει δηλώσει ότι δεν είναι ολόκληρη για πέταμα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρώτος προετοιμάζει το έδαφος για την πανηγυρική επιστροφή του δεύτερου στο πολιτικό προσκήνιο.

«Δεν θα ξεκινήσω στα 68 μου καριέρα μαριονέτας» απαντά ο Ζοφρέν στους επικριτές του, ενώ καυστικός εμφανίστηκε και σε αντίστοιχα χλευαστικά σχόλια του προέδρου της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France insoumise) ΖανΛικ Μελανσόν: «Η ριζοσπαστική Αριστερά κάνει συχνά κηρύγματα, αλλά πού είναι οι δημιουργίες, οι θεσμοί, τα κεκτημένα που της οφείλουμε; Δεν υπάρχουν πολλά γιατί δεν κυβερνά».

Ποιος είναι

Ο Λοράν Ζοφρέν (το πραγματικό του όνομα είναι Λοράν Μουσάρ) είναι γιος του εκδότη ΖανΠιερ Μουσάρ, φίλου του «πατέρα» της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν και χρηματοδότη του κόμματος Εθνικό Μέτωπο. Ο Ζοφρέν, ο οποίος είχε στο παρελθόν διευκρινίσει ότι ουδέποτε ασπάστηκε τις ιδέες της ακροδεξιάς, εργαζόταν στην αριστερή εφημερίδα «Libération» από τη δεκαετία του ’80, ενώ τα τελευταία χρόνια κατείχε τρία διαφορετικά πόστα: του διευθυντή σύνταξης, του διευθυντή έκδοσης και του ενός εκ των δύο γενικών διευθυντών της εφημερίδας. Στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δημοσίευση του βιβλίου του με τίτλο «Anti-Macron», το οποίο αποτελεί μια συλλογή πολιτικών επιστολών που ο δημοσιογράφος αναρτούσε στην ψηφιακή έκδοση libé.fr από το 2017 έως το 2020. Το 2018 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ «Μαθήματα εξουσίας», στη συγγραφή του οποίου συνέβαλε, όπως παραδέχτηκε, ο Ζοφρέν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter