Αντί να πετάτε, επισκευάστε

Αντί να πετάτε, επισκευάστε

Την ισχυροποίηση του «δικαιώματος στην επισκευή» αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες, με στόχο να ενθαρρυνθεί μια πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων, μειώνοντας τα ηλεκτρονικά και μη απόβλητα και στηρίζοντας τον κλάδο των επισκευών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εντός της νόμιμης περιόδου εγγύησης τα καταστήματα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην επισκευή όταν είναι φτηνότερη ή κοστίζει το ίδιο με την αντικατάσταση του προϊόντος, εκτός αν είναι ανέφικτη ή δεν βολεύει τον καταναλωτή. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης να παρατείνεται η νόμιμη εγγύηση ενός προϊόντος κατά ένα χρόνο μετά την επισκευή του.

Οπως προβλέπει το ψήφισμα, μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης για προϊόντα όπως πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, κινητά τηλέφωνα και ποδήλατα οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να ζητούν την επισκευή τους.

Συσκευές αντικατάστασης

Για να επιλέγουν περισσότεροι καταναλωτές την επισκευή, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει να τους παρέχονται συσκευές σε προσωρινή βάση για όσο διαρκεί η επισκευή της δικής τους. Οταν η επισκευή είναι αδύνατη μπορεί να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να επιλέξει ένα αντίστοιχο ανακατασκευασμένο (refurbished) προϊόν.

Πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν να επισκευάζουν τα προϊόντα

τους είτε διότι το σχετικό κόστος είναι απαγορευτικό είτε επειδή δυσκολεύονται να βρουν υπηρεσίες επισκευής ή γιατί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος εμποδίζουν την επισκευή.

Κουπόνια και άλλα κίνητρα

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές και ανακατασκευαστές, όπως και οι τελικοί καταναλωτές, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ανταλλακτικά, στις πληροφορίες επισκευής και στα απαραίτητα εργαλεία σε λογικές τιμές. Για να γίνουν οι επισκευές πιο προσιτές και ελκυστικές, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να εξασφαλίσουν οι χώρες της ΕΕ κονδύλια, μέσω των οποίων θα προσφέρονται στους καταναλωτές κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter