Αντιβιοτικά από τη χύτρα του δρυΐδη

Αντιβιοτικά από τη χύτρα του δρυΐδη

Με μια σημαντική ανακάλυψη για τη χρήση μυκήτων που θα συμβάλουν στην παρασκευή αντιβιοτικών νέας μορφής έκλεισε η περασμένη χρονιά. 

Τις τελευταίες ημέρες του 2018 επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Σουόνσι δημοσίευσαν στο περιοδικό «Frontiers in Microbiology» ότι άγνωστοι έως τώρα μικροοργανισμοί μπορούν να συντελέσουν στην εξάλειψη τεσσάρων υπερανθεκτικών βακτηρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έδαφος στην περιοχή Boho Highlands στη Βόρεια Ιρλανδία περιέχει ένα στέλεχος βακτηρίων τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τέσσερις από τους έξι χειρότερους παθογόνους παράγοντες που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Τα πειράματα που έχουν γίνει έως σήμερα δείχνουν ότι μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, των εντεροκόκκων που είναι ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη και των σταφυλοκόκκων που είναι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη.

Ένας από τους ερευνητές, ο Γκέρι Κουίν, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ζήσει σε αυτή την περιοχή, γνώριζε μια φήμη σύμφωνα με την οποία η μούχλα που σχηματίζεται γύρω από ορισμένα φυτά έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι στα γύρω χωριά συνηθίζουν να βάζουν στο στρώμα του κρεβατιού τους λίγα απ’ αυτά τα μουχλιασμένα χόρτα όταν πάσχουν από κάποιες λοιμώξεις, ενώ σύμφωνα με τις παραδόσεις τους τα χρησιμοποιούσαν οι δρυΐδες, οι θρησκευτικοί ηγέτες και γιατροί της εποχής, πριν από 1.500 χρόνια.

Δεν είναι γνωστό ακόμη με ποιον ακριβώς τρόπο καταπολεμούν τα επικίνδυνα βακτήρια οι μύκητες που μόλις ανακαλύφθηκαν. Πρόθεση των ερευνητών είναι να απομονώσουν τις ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των βακτηρίων ώστε να είναι σε θέση να παράγουν νέες αποτελεσματικές μορφές αντιβιοτικών. Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία στις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν κάθε χρόνο λόγω της αδυναμίας τους να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Αντίσταση στα αντιβιοτικά σημαίνει ότι ένας μικροοργανισμός, (συνήθως ένα βακτήριο), αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είτε αυτά είναι βακτηριοκτόνα είτε αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Σε όλα τα βακτήρια υπάρχουν γενετικές παραλλαγές, μερικές από τις οποίες είναι πιο ανθεκτικές στη δράση των αντιβιοτικών. Η αντίσταση αναπτύσσεται όταν αυτές οι παραλλαγές ευνοούνται από τη φυσική επιλογή και γίνονται κυρίαρχες στο βακτηριακό στέλεχος, κάτι το οποίο συμβαίνει όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Ο κίνδυνος εμφάνισης ανθεκτικότητας μειώνεται εάν το αντιβιοτικό δεν χρησιμοποιείται άσκοπα και εάν τα βακτήρια δεν εκτίθενται σε πολύ χαμηλές ή βραχυχρόνιες δόσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter