Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τις νέες εξελίξεις για Ναβάλνι

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τις νέες εξελίξεις για Ναβάλνι

«Ιδιαίτερα ανήσυχοι» δηλώνουν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά την ενημέρωση της γερμανικής προεδρίας για τις εξετάσεις του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φαίνεται ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε “ιδιαίτερα ανήσυχος” για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και έδειξαν ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απολύτως μια καταδικαστέα πράξη”, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη «σοκαριστική» δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του νόβιτσοκ και κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει την υπόθεση.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε θύμα μιας επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου νόβιτσοκ. Είναι σοκαριστικό, και το καταδικάζω απερίφραστα», τόνισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι. Η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας «Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter