Αντιδράσεις φαρμακοποιών για το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ

Έντονες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς λόγω της «πιστοποίησης» των φαρμακείων για να μπορούν να διαθέτουν αναλώσιμα υλικά και κάνουν λόγο για «αιφνιδιαστική, παράλογη και ανεφάρμοστη απαίτηση».

«Είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ να φέρνει προς "διαβούλευση" σχέδιο σύμβασης το οποίο, πέραν των άλλων, υποχρεώνει τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά, όταν την ίδια ώρα η πολιτεία θεωρεί τους χώρους των φαρμακείων ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα φάρμακα» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος .

Θεωρεί ότι «η απαίτηση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας και ανεφάρμοστη», καθώς όπως αναφέρει ο φορέας πιστοποίησης, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία, διαθέτει «μόλις... 13 επιθεωρητές για τα 11.000 φαρμακεία. Δηλαδή η πιστοποίηση των φαρμακείων θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια περίπου», εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη πιστοποίησης, όπου υπάρχει, είναι προαιρετική και η μη ύπαρξή της δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα χορήγησης οποιουδήποτε προϊόντος. Εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος να πληρώνουν από την τσέπη τους από την 1η Ιανουάριου τα αναλώσιμα υλικά για τον σακχαρώδη διαβήτη, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι ορατός», καθώς «ουσιαστικά απαγορεύει την επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.