Αντιδράσεις για «αυθαίρετες καρατομήσεις – μετακινήσεις» στο υπουργείο Πολιτισμού

Αντιδράσεις για «αυθαίρετες καρατομήσεις – μετακινήσεις» στο υπουργείο Πολιτισμού

Δεν περνά μέρα που να μην επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι χτίζει το γαλάζιο κράτος των ημετέρων και εμποτίζει τη δημόσια διοίκηση με κομματικές παρεμβάσεις. Οι πρόσφατες μετακινήσεις διευθυντών του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελούν ένα δείγμα μιας επαναλαμβανόμενης κυβερνητικής τακτικής.

Από τη μία απομακρύνουν τον επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, από την άλλη μετακινούν δύο διευθύντριες στο ΥΠΠΟ. Ερώτηση: Τι είδους «επιτελικό κράτος» είναι αυτό; Πώς αντιμετωπίζει τους δημοσίους υπαλλήλους; Με όρους πολυεθνικής; Αριστεία κι αυτή!

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με επίκεντρο την μετακίνηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΥΠΠΟΑ Αγγελικής Σγούρα στη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης χωρίς κάτι τέτοιο να έχει ζητηθεί από την ίδια, ούτε από τον άλλο Διευθυντή που μετακινείται.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι και οι δύο Διευθυντές κρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν για τις συγκεκριμένες θέσεις όπου σήμερα ευδοκίμως υπηρετούν, με τριετή θητεία από το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, όπως προβλέπεται από τον Ν.4369/16. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός επίσης ότι η μετακίνηση γίνεται σε άλλη Γενική Διεύθυνση και σε άλλη Γενική Γραμματεία!

«Όποια και να είναι η προσχηματική αιτιολόγηση από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για το συγκεκριμένο γεγονός και ακριβώς λόγω των θεσμοθετημένων κρίσεων που είχαν προηγηθεί, θεωρούμε, ότι πρόκειται για μια ενέργεια που είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο περί κρίσεων σε θέσεις ευθύνης παραβιάζει κάθε αρχή χρηστής διοίκησης, γυρίζει την ελληνική δημόσια διοίκηση σε εποχές που θεωρούσαμε, ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και τελικά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλλαγών προσώπων σε θέσεις ευθύνης μη αρεστών, καταφανώς πια, στα μάτια και του πιο καλοπροαίρετου παρατηρητή, στη σημερινή πολιτική ηγεσία», επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Λιώνης Δέδες και Στάθης Γκότσης, με την ενέργειά της αυτή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, «αμφισβητώντας οποιαδήποτε διαδικασία κρίσης και θεωρώντας, ότι μπορεί να μετακινεί οποιονδήποτε Διευθυντή σε οποιαδήποτε θέση κρίνει ο εκάστοτε Υπουργός, κάνοντας μια αυθαίρετη ερμηνεία του άρθρου 66 του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (το οποίο επικαλείται μάλιστα στην σχετική Υπουργική Απόφαση)».

Ο Σύλλογος καλεί τους λοιπούς πρωτοβάθμιους συλλόγους του ΥΠΠΟΑ, την ΠΟΕ ΥΠΠΟ αλλά και την ΑΔΕΔΥ αφού ενημερωθούν να πάρουν θέση «για το σύνολο των αυθαίρετων καρατομήσεων – μετακινήσεων που υφίστανται οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στο ΥΠΠΟΑ, ώστε να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι απέναντι σε κάθε είδους εκφοβιστικές πρακτικές».

Παράλληλα, ζητά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να ανακαλέσει «κάθε άδικη απόφαση εις βάρος των υπαλλήλων που απλώς εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με κατά κοινή ομολογία άψογο τρόπο». Και ο σύλλογος καταλήγει: «Η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην Δημόσια Διοίκηση αποτελούν ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, και σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόταν διαχρονικά οι προτάσεις μας. Το ίδιο ακριβώς υπερασπιζόμαστε συλλογικά σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και στο μέλλον»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter