Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις από την ΑΑΔΕ στη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις από την ΑΑΔΕ στη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στη δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου που έχουν μεγάλα χρέη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Βάσει του νόμου οι σχετικές ανακοινώσεις έπρεπε να είχαν γίνει έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο αν και δεν υπήρξε νομοθετική αλλαγή, τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων δεν είναι παράνομη η δημοσιοποίηση των ονομάτων και όσοι χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ θα πρέπει να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Η τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκε λίστα για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα αλλά στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Στη «μαύρη λίστα» των μεγαλοοφειλετών θα βρεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ποιοι εξαιρούνται

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter