Αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο: Κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση, απεργία την Παρασκευή

Αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο: Κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση, απεργία την Παρασκευή

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου λήψης απεργιακών αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με εκπροσώπους εργατικών ενώσεων να κάνουν λόγο για επί της ουσίας απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ, εκτός από μία ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή στον ‘’φετφά’’ της τρόικας», δεν έχει εξαγγείλει κάποια αγωνιστική κινητοποίηση ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Εικοσιτετράωρη απεργία την Παρασκευή έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), καταγγέλλοντας ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος (…) θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα”.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του έχει εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων μέχρι τη Δευτέρα, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα, όπου προγραμματίζει συγκέντρωση στις 16:00 στην Ομόνοια και μαζικές εξορμήσεις σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Την Παρασκευή σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε πανεργατική-πανελλαδική απεργία, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Τέλος για τη Δευτέρα προγραμματίζονται νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με τη συγκέντρωση στην Αθήνα να έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 στην Ομόνοια.

Κινητοποιήσεις και από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Σε μπαράζ κινητοποιήσεων καλεί και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Σε σύσκεψη αγώνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας αποφασίστηκε η στήριξη της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ για πανελλαδική πανεργατική απεργία την Παρασκευή, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Η πρωτοβουλία καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 11 Γενάρη στις 18:00 έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας της στάση της συνομοσπονδίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συμφωνία με το κεφάλαιο και τους δανειστές, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης (και στην συνέχεια και της Τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο. Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Παρά τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου, οι επιλογές αυτές προχωρούν με την πολιτική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων.

»Στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται, όχι προφανώς τυχαία, τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΕΕ θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία που μπορούν να σηκώσουν σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Κι ταυτόχρονα θέλουν να «χτυπήσουν» τις μορφές οργάνωσης στην βάση των εργαζόμενων μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. 

Τέλος τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Πρωτοβουλία Σωματείων, μαζί με άλλες συλλογικότητες, καλούν σε μαζική συγκέντρωση την Τετάρτη στις 15:30 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενάντια στην επανέναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter