Αντιδράσεις Σούνακ στα σχόλια φον ντερ Λάιεν περί επανεισόδου της Βρετανίας στην ΕΕ

Αντιδράσεις Σούνακ στα σχόλια φον ντερ Λάιεν περί επανεισόδου της Βρετανίας στην ΕΕ

Οποιαδήποτε αναφορά σε αποτυχία του Brexit είναι κόκκινο πανί για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε την Πέμπτη ότι η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ των 27 χωρών «ήταν μια αποτυχία» και ότι δεν αποκλείεται το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην ΕΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «έκαναν ανοησία» σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι η νέα γενιά μπορεί να τη διορθώσει. Όταν ερωτήθηκε αν η Βρετανία μπορεί ποτέ να γυρίσει στην ΕΕ, απάντησε: «Πρέπει να πω ότι λέω συνεχώς στα παιδιά μου, ‘πρέπει να το φτιάξετε, εμείς κάναμε ανοησία’. Έτσι πιστεύω, η κατεύθυνση του ταξιδιού – η προσωπική μου άποψη – είναι ξεκάθαρη».

Αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση

Ωστόσο, ο επίσημος εκπρόσωπος του Σούνακ απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι το Brexit κινδυνεύει. Δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Γουέστμινστερr: «Μέσω των ελευθεριών μας από το Brexit εξετάζουμε αυτή τη στιγμή πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω το μεταναστευτικό μας σύστημα. Μέσω των ελευθεριών μας από το Brexit διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα γρηγορότερα, ότι υπάρχει βελτιωμένη καλή διαβίωση των ζώων. Σε αυτό είμαστε πολύ επικεντρωμένοι».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που υπερασπίστηκε το Brexit πριν ήταν προς το συμφέρον της καριέρας του να το κάνει γιατί το πιστεύει με πάθος. Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να το πετύχουμε».

Επιστροφή Κάμερον στις Βρυξέλλες

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, τώρα υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε την πρώτη του επίσημη επιστροφή στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αφού αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016.

Επισήμως ήταν στην πρωτεύουσα της ΕΕ για να παραστεί σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αλλά έκανε μια ωριαία συνάντηση με τον Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit εκ μέρους της ΕΕ.

Παρόλο που ο Κάμερον είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ήταν εμφανής η νευρικότητά του για την επιστροφή του. Αρνήθηκε να μιλήσει στα Μέσα ενημέρωσης την πρώτη του μέρα στη βελγική πρωτεύουσα και αρνήθηκε οποιαδήποτε ερώτηση στη δεύτερη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter