Αντιδράσεις στην Πολωνία για νόμο – «κυνήγι μαγισσών» εν όψει εκλογών

Αντιδράσεις στην Πολωνία για νόμο – «κυνήγι μαγισσών» εν όψει εκλογών

Ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, είπε αυτή τη Δευτέρα ότι θα υπογράψει ένα νομοσχέδιο που θα εγκρίνει τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα διερευνήσει τη ρωσική επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αχρείαστη αυστηρότητα που μπορεί να εξελιχθεί σε «κυνήγι μαγισσών» των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Το κυβερνών εθνικιστικό PiS λέει ότι το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Πολιτική Πλατφόρμα (PO) άφησε την Πολωνία να εξαρτηθεί επικίνδυνα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όταν το PO ήταν στην κυβέρνηση από το 2007 έως το 2015, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν μέλη του PO δούλευαν υπογείως υπέρ της Μόσχας.

Το PO απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή στοχεύει στην εξάλειψη του ηγέτη της PO και πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ από την πολιτική σκηνή ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αποκαλούν το νομοσχέδιο για τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής «Lex Τουσκ», χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο για τη λέξη «νόμος».

Ο πρόεδρος Ντούντα είπε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο, αλλά θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τον νόμο αφού τεθεί σε ισχύ λόγω της κριτικής ότι είναι αντισυνταγματικός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter