Αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την έκθεση του ΟΗΕ για σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την έκθεση του ΟΗΕ για σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη» την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου καταγράφονται «σοβαρές» παραβιάσεις οι οποίες συνδέονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το κείμενο αυτό, «που περιέχει διαστρεβλωμένες, προκατειλημμένες και ανακριβείς πληροφορίες, είναι απαράδεκτο για την Τουρκία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά πως «οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Παραθέτει μεταξύ των παραβιάσεων αυτών τα βασανιστήρια, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη τις προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.

Λέγοντας πως η έκθεση του ΟΗΕ «περιφρονεί τις πολλαπλές τρομοκρατικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία», το τουρκικό υπουργείο επιτίθεται στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτιμώντας πως έχει «χάσει κάθε αντικειμενικότητα και αμεροληψία» όσον αφορά την Τουρκία.

«Το τελευταίο κείμενο που δημοσιοποίησε περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς που συνάδουν με την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Ζέιντ κατηγορείται ότι ετοίμασε την έκθεση «σε συνεργασία με κύκλους που συνδέονται με τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter