Αντίδραση μετά την παράνομη είσοδο τουριστικών σκαφών στη μαρίνα Αλίμου

Αντίδραση μετά την παράνομη είσοδο τουριστικών σκαφών στη μαρίνα Αλίμου

Την άμεση αντίδραση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, προκάλεσε η παράνομη είσοδος σκαφών στη μαρίνα Αλίμου κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των προσωρινών περιορισμών που έχει λάβει η Πολιτεία για τον περιορισμό του κορονοϊού Covid -19, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός υπογράμμισε πως «πρόκειται για ελληνικά νεότευκτα σκάφη που ανήκουν σε επαγγελματίες φορείς του τουρισμού, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο πλοία στη μαρίνα κι αναμένεται να καταφθάσουν περίπου 300 με 400 ακόμα σκάφη».

Η ΕΤΑΔ, όπως τονίζεται, ως όφειλε, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά προσπάθειας αυθαίρετης εισόδου σκαφών στον τουριστικό λιμένα.

Από την πρώτη στιγμή που εντόπισε η ΕΤΑΔ τις συγκεκριμένες περιπτώσεις σκαφών που επιχείρησαν παράνομα να εισέλθουν στον τουριστικό λιμένα, ενημέρωσε, την αρμόδια λιμενική αρχή και συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Φλοίσβου, προκειμένου αφενός μεν να αποτραπεί ο κατάπλους των σκαφών αυτών στο θαλάσσιο χώρο του τουριστικού λιμένα, αφετέρου δε να ακολουθηθεί η διαδικασία περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, με τους προβλεπόμενους υγειονομικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και να επιβληθούν όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Άμεσα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, ενημέρωσε μέσω επίσημων επιστολών τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ζητώντας τη συνδρομή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες στην προσπάθεια αποτροπής του παράνομου και αυθαίρετου διάπλου, κατάπλου και ελλιμενισμού σκαφών, και κυρίως στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ζητώντας ιδίως τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, ως αρμόδιας αρχής για την αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου και του χώρου του τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Αλίμου.

Κατόπιν βεβαίωσης των συγκεκριμένων παραβάσεων κατάπλου και ελλιμενισμού σκαφών, το Λιμεναρχείο Σαρωνικού προχώρησε στην αποστολή σήματος, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΑΔ ΑΕ ήδη τοποθέτησε πλωτό φράγμα στην είσοδο της μαρίνας με κατάλληλη σήμανση και φωτισμό, τηρώντας όλους τους όρους ασφάλειας της ναυσιπλοΐας προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά προσπάθειας αυθαίρετης εισόδου σκαφών στον τουριστικό λιμένα.

Έχοντας περιέλθει σε γνώση της ΕΤΑΔ ΑΕ, τόσο από αιτήματα που αποστέλλονται στη Μαρίνα Αλίμου όσο και από άλλες πληροφορίες, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να καταπλεύσει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός νεότευκτων σκαφών αναψυχής από λιμένες του εξωτερικού, η πλειοψηφία των οποίων κατευθύνεται προς ελλιμενισμό στην Μαρίνα Αλίμου αλλά και στην Μαρίνα Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ, η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές με στόχο την αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΤΑΔ ΑΕ ζητάει από τους ιδιοκτήτες και επιβαίνοντες σκαφών, όπως και από τους επαγγελματικούς φορείς θαλάσσιου τουρισμού και οποιονδήποτε άλλο σχετικό φορέα, την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων εκ του νόμου μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού στην ελληνική Επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίων και σκαφών, καθώς και ο απόπλους και κατάπλους ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων (σκαφών) θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Στην παρέμβαση του σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ στάθηκε και στο κλείσιμο του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδή, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ, με τον κ. Βλαστό να υποστηρίζει πως «αποτελεί ανοιχτό χώρο και δεν μπορεί να περιφραχτεί. Έχει γίνει μία καταπάτηση του χώρου, σε περίπτωση όμως που αυτές συνεχιστούν, η ΕΤΑΔ θα υποβάλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου». Καταλήγοντας, επεσήμανε πως έγκειται στην προσωπική, ατομική ευθύνη του καθενός η τήρηση του νόμου, ενώ αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας τόνισε πως «η επανεκκίνησή της θα είναι δύσκολη υπόθεση και θα πρέπει να μας βρει όλους μονιασμένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter