Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο στη Βουλή

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο στη Βουλή

Έντονη είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στη Βουλή, η οποία αντικαθιστά τη δια ζώσης ονομαστική ψηφοφορία λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σήμερα, Δευτέρα, η επιστολική ψήφος στην Ολομέλεια μετά την υπερψήφιση της τελευταίας τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής την προηγούμενη Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Βουλής να αμελεί να αναθεωρήσει και τα άρθρα που οδήγησαν -μία μέρα μετά- στον διορισμό της κατηγορούμενης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των μεταβολών του Κανονισμού, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντέτειναν στην πρόταση της πλειοψηφίας την ψήφο εξ αποστάσεως μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης.

Λαμβάνοντας υπόψη το φιάσκο της ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αλλά και την επικείμενη κύρωση των μνημονίων κατανόησης με την Βόρεια Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία -σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr– αντιλαμβάνεται ως πολιτική ντρίπλα και ελιγμό της πλειοψηφίας την εν λόγω πρακτική, η οποία αποσκοπεί στην διαχείριση των κλυδωνισμών που θα προκαλούσαν -υπό άλλες κοινοβουλευτικές συνθήκες- στο εσωτερικό της ΝΔ τα μνημόνια με τους Βόρειους γείτονες.

Κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε θέσει για πρώτη φορά στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την εξ αποστάσεως ψήφο ως απάντηση στην αδυναμία τέλεσης ονομαστικής ψηφοφορίας λόγω κορονοϊού, η πρόταση είχε «περάσει» ομόφωνα.

«Μέσω αυτού του τρόπου, εξασφαλίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών για ψήφο κατά συνείδηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν με νόημα πως δια της επιστολικής ψήφου, η βούληση των βουλευτών δεν εκφράζεται αδιαμεσολάβητα. «Η επιστολική ψήφος πρώτα κατατίθεται στην γραμματεία του εκάστοτε κόμματος και μετά καταλήγει στην Ολομέλεια» εξηγούν.

Να σημειωθεί ότι πριν την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού, η επιστολική ψήφος λαμβανόταν υπόψη μόνο αν ο βουλευτής που έλειπε από την ονομαστική ψηφοφορία βρισκόταν σε κάποια αποστολή του Κοινοβουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χαρακτήρας της είναι διαδικαστικός, δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και γίνεται για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.

«Το Μαξίμου “τρέμει” την ψηφοφορία για τα μνημόνια»

Εν συνεχεία, κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν τα εξής:

«Με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή, όλοι οι Βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πόσο διαβλητή είναι η διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας που προβλέπει ο νέος Κανονισμός της Βουλής.

Η ΝΔ στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα καινούργιο κοινοβουλευτικό φιάσκο, όπως αυτό στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μεθόδευσε μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Κι αυτό ενώ αρχικά, είχε γίνει ομοφώνως δεκτή τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και από τα άλλα κόμματα η εξ αποστάσεως ψήφος με ηλεκτρονικά μέσα, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η μόνη σύγχρονη διαδικασία με εχέγγυα που μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

Αντ’ αυτού η ΝΔ, προφασιζόμενη τεχνικά θέματα, αιφνιδιαστικά άλλαξε στάση, προκρίνοντας την απαρχαιωμένη και διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ψήφου, με προφανή στόχο την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας και τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με κάθε μέσο, σε βάρος της ελευθερίας ψήφου των Βουλευτών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου τρέμει την ψηφοφορία για τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, παίζει καθυστερήσεις με την οφειλόμενη προς τον ελληνικό λαό ¨συγγνώμη¨ και δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να καταχραστεί τους Θεσμούς για να εξυπηρετήσει τον κομματικό του σχεδιασμό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter