Αντίδραση Τσαβούσογλου για την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου

Αντίδραση Τσαβούσογλου για την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου

Οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα, κατά την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου. Ανοιχτή επίθεση κατά της Αιγύπτου, με δριμείες κατηγορίες προς την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προκαλούν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμα, το τουρκικό υπουργείου, δεν παρέλειψε να δώσει ξεχωριστή σημασία στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και στον τρόπο που αυτή επηρεάζεται, σημειώνοντας ότι «είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει χαρακτηριστικά :

«Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς»

Αναφερόμενη σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter