Αντιεπιστημονικά κολέγια

Αντιεπιστημονικά κολέγια

Η κατ’ ουσία εξομοίωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα πανεπιστήμια δείχνει:

01 Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, όπου όποιος πληρώνει σπουδάζει (άσχετα αν πραγματικά μαθαίνει κάτι στα κολέγια). Βήματα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης έχουν γίνει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνδυάζονται με την περικοπή της χρηματοδότησης μετά την κρίση στο 1/3. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά έχουν ήδη νομιμοποιηθεί με νόμο το 2018.

02 Τη βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη της κυβέρνησης που περιφρονεί το σύνταγμα παραβιάζοντας ξεδιάντροπα το άρθρο 16.

03 Τη βαθιά αντιεπιστημονική άποψη των κυβερνώντων καθώς μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν προαγάγει στα σοβαρά την επιστημονική γνώση και έρευνα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν καθαρά ότι η ποιότητα των πανεπιστημίων είναι ανάλογη με το ύψος της χρηματοδότησής τους από το κράτος.

04 Τη μεταπρατική αντίληψη των κυβερνώντων μιας χώρας-μπανανίας, αφού ικανοποιούν το αίτημα των μεγάλων αφεντικών, των ΗΠΑ και των εγχώριων επιχειρηματιών συνεργατών τους.

05 Κρύβει ότι τα κολέγια δεν διαθέτουν και δεν μπορούν να διαθέσουν την υποδομή και το επιστημονικό δυναμικό που χρειάζεται ένα αληθινό πανεπιστήμιο. Ετσι είτε θα φυτοζωούν κοροϊδεύοντας τους πελάτες τους είτε θα ζητήσουν και θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση.

06 Τα κολέγια το μόνο που μπορούν να διδάξουν στα κρατικά ΑΕΙ είναι αντιπαιδαγωγικές – αντιεπιστημονικές πρακτικές, όπως π.χ. να περνούν όλοι οι φοιτητές τα μαθήματα για να μη χάσουν πελάτες, κάτι που συμβαίνει ήδη και στα εμπορευματοποιημένα δημόσια ΑΕΙ της Βρετανίας, ακόμη και σε εκείνα που έχουν ιστορικό όνομα.

Από όλα αυτά κερδίζουν η επιστήμη και η κοινωνία, ο φοιτητής-πελάτης ή μόνο ο επιχειρηματίας;

Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter