Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ

Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους δεν συμμορφώνονται με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 10.000.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κατώτερο πρόστιμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ, των 50 ευρώ για τον καπνιστή που προβλέπονταν με τον προηγούμενο νόμο, διπλασιάζεται και γίνεται 100 ευρώ. Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ. Για την κατηγορία αυτή των κέντρων εμβαδού άνω των 100τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσοι καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου καπνίζει ενώ επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ποιοι θα αναλάβουν τον έλεγχο

Στην ΚΥΑ τονίζεται ότι «Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους».

Συνεπώς, όργανα ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών. Αλλά και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) μπορεί να διενεργεί και η ίδια ελέγχους περί συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις, αξιολογώντας πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οποίων προβαίνει σε συστάσεις ή και σε απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Ακόμη, στους ελέγχους μπορεί να συμμετέχουν και οι κατά τόπους λοιπές αρχές, μεταξύ άλλων οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΤ και του ΣΕΠΕ. Όπου κρίνεται σκόπιμο, θα δημιουργούνται και μικτά κλιμάκια από ένα υγειονομικό όργανο, ένα όργανο της αστυνομίας ή και της δημοτικής αστυνομίας ή του λιμενικού σώματος, συνεπικουρούμενα, εφόσον παραστεί ανάγκη, από στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΟΤ ή επιθεωρητές εργασίας. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχουν ήδη διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, ενώ η ΚΥΑ προβλέπει και τη δημιουργία μηχανογραφημένου συστήματος καταγραφής των παραβάσεων. Εντός προθεσμίας 15 ημερών από την επίδοση του προστίμου, ο ελεγχόμενος μπορεί να υποβάλλει γραπτώς τις αντιρρήσεις του και μάλιστα αν είναι επαρκείς το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί ή να διαγραφεί.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι προβλέπει η νέα νομοθεσία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter