Εντός της εβδομάδας οι νέες τιμές

Αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, νησιά, τουριστικές περιοχές

Αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Κουκάκι, Μετς, Παγκράτι και Μεταξουργείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα σε Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι, σε Χανιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική καθώς και στις τουριστικές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας θα καταγράφονται στον νέο χάρτη αντικειμενικών αξιών που ανακοινώνονται με έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) αύριο Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο.

Ως παρεπόμενο αυτών των αναπροσαρμογών, τα φετινά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις 31.12.2017. Αποψη των δανειστών είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα στον ΕΝΦΙΑ και στους υπόλοιπους φόρους των ακινήτων.

Πάντως στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 15% των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές. Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό.

Τρία καλά – ένα κακό

Τρία καλά νέα και ένα άσχημο από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τα πρώτο καλό νέο είναι ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων όταν πάρει το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν θα δει αύξηση. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο για την υποβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, κάτι που αφορά περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες. Και το τρίτο καλό νέο είναι ότι από τη μείωση του αφορολόγητου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα ή –στη χειρότερη περίπτωση– τα ίδια με πέρυσι.

Το άσχημο νέο είναι ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αφορούν περί το 1 εκατ. ιδιοκτήτες (το 15% που είπε ο κ. Τσακαλώτος) οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ της τάξης των 20 ευρώ κατά μέσο όρο, και μάλιστα φέτος, δηλαδή δεν θα μετακυλιστεί σε δύο δόσεις, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο που απέρριψαν οι θεσμοί.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ενώ το νομοσχέδιο είναι καθ’ όλα έτοιμο και υπουργείο Οικονομικών και δανειστές φαίνεται να τα έχουν βρει στην αύξηση του αφορολόγητου για τον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας στις 250.000, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με την αξία της περιουσίας τους να διαμορφώνεται πάνω από 600 δισ. ευρώ και τον φόρο που καταβάλλουν (ο συμπληρωματικός) να ανέρχεται στο ποσό των 600-630 εκατ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μένοντας στην τελευταία εξέλιξη της αύξησης του αφορολόγητου, εξηγούν ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ. Αν υπάρξει οριστικοποίηση και δεν αλλάξει κάτι από τους δανειστές την τελευταία στιγμή, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ο ίδιος ιδιοκτήτης θα εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο. Αλλο παράδειγμα: ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του ακίνητο αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό φόρο 275 ευρώ· με τις επερχόμενες αλλαγές, και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικό φόρου, οι επιβαρύνσεις του περιορίζονται στα 225 ευρώ.

Οι τελευταίες εκκαθαρίσεις του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες έδειχναν ότι ο βεβαιωμένος φόρος διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ όταν η βασική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών ορίζει ως βεβαίωση φόρου τα 3,2 δισ. με εισπραξιμότητα τα 2,6-2,7 δισ. ευρώ.

Παραδείγματα

1 Διαμέρισμα τρίτου ορόφου (με μία πρόσοψη) 120 τ.μ. στο Περιστέρι (κεντρικά) με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ το τ.μ. και έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας το 2000.

Ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σήμερα στα 605,94 ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος (καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 200.000 ευρώ) στα 16 ευρώ. Συνολικά το 2017 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πλήρωσε 621,94 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολόγητου στις 250.000 ευρώ ο ανωτέρω ιδιοκτήτης εξαιρείται του συμπληρωματικού φόρου και θα καταβάλλει 605,94 ευρώ.

2 Διαμέρισμα τρίτου ορόφου (με μία πρόσοψη) 130 τ.μ. στο Χαλάνδρι με τιμή ζώνης 2.100 ευρώ το τ.μ. και έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας το 2005.

Ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε το 2017 στα 915,03 ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος στα 84,5 ευρώ. Συνολικά το 2017 ο ιδιοκτήτης πλήρωσε 999,53 ευρώ. Για το 2018 η τιμή ζώνης μειώνεται στις 2.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή δεν αλλάζει κλιμάκιο ο κύριος φόρος, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ο ανωτέρω το 2018 θα γλιτώσει 50 ευρώ από τον συμπληρωματικό φόρο και συνολικά θα πληρώσει 949,53 ευρώ.

3 Διαμέρισμα τρίτου ορόφου (με μία πρόσοψη) 90 τ.μ. στο Κερατσίνι με τιμή ζώνης 700 ευρώ το τ.μ. και έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας το 1990.

Ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε το 2017 στα 257,07 ευρώ. Για το 2018 η τιμή ζώνης αυξάνεται στα 780 ευρώ το τ.μ. Ο ανωτέρω θα γλιτώσει το 2018 το ποσό των 266,25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.