Αντιμέτωπη με ακραίο καύσωνα η Ινδία – Θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 46 βαθμούς

Αντιμέτωπη με ακραίο καύσωνα η Ινδία – Θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 46 βαθμούς

Έναν ακραίο καύσωνα αντιμετωπίζει η Ινδία, ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και έχουν συμβουλεύσει τους ευάλωτους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους.

Οι μετεωρολόγοι μάλιστα προβλέπουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο Νέο Δελχί έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα οδηγούν και στο ξέσπασμα πυρκαγιών στις χωματερές, με τους πυροσβέστες στο Νέο Δελχί να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που ξέσπασε πριν μέρες σε τεράστια χωματερή στην ινδική πρωτεύουσα. Περίπου 30 πυροσβέστες μάχονταν την Πέμπτη με τις φλόγες σε περιοχές της χωματερής όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματα

Τρεις άλλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε λιγότερο από ένα μήνα στη μεγαλύτερη χωματερή της ινδικής πρωτεύουσας, τη Γκαζιπούρ, ένα τεράστιο βουνό απορριμμάτων ύψους 65 μέτρων, πράγμα που επιβαρύνει δραματικά τον ήδη μολυσμένο αέρα της πόλης.

Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές αυτές στον καύσωνα που πλήττει την πόλη. Σύμφωνα με τον Πραντίπ Χαντελουάλ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων του Νέου Δελχί, όλες αυτές οι πυρκαγιές ενδέχεται να προκλήθηκαν από τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες που επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων.

«Ο ξηρός και ζεστός καιρός προκαλεί την έκλυση υπερβολικής ποσότητας μεθανίου στις χωματερές γεγονός που οδηγεί στο ξέσπασμα πυρκαγιών», εξήγησε.

Στο Νέο Δελχί καταγράφονται από τον Μάρτιο θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές. Στην πόλη καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ανώτατη θερμοκρασία 40,1 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα αυτό από το 1946.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων στην Ινδία από το 2010 και οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή.

Ο πιο θερμός Μάρτιος των τελευταίων 122 ετών

Το χειρότερο κύμα καύσωνα αναμένεται αργά αυτή την εβδομάδα έως αυτό το Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 5-8 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό στη βόρεια και βορειοδυτική Ινδία καθώς και σε περιοχές του Πακιστάν. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη — το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον Scott Duncan, ειδικό σε ακραία κλίματα.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για την Ινδία που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022 ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε τα τελευταία 122 χρόνια, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD). Ο μέσος όρος υψηλών θερμοκρασιών του Μαρτίου ήταν 33,10 Κελσίου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter