Aντιμέτωπη με το θερμότερο κλίμα των τελευταίων 1.000 ετών η Γροιλανδία

Aντιμέτωπη με το θερμότερο κλίμα των τελευταίων 1.000 ετών η Γροιλανδία

Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο της κλιματικής κρίσης, καθώς οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Γροιλανδίας ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 1.000 ετών, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο συντάκτης μιας μελέτης που αναδημιούργησε τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος μέσω γεωτρήσεων στους πάγους.

«Αυτό επιβεβαιώνει τα άσχημα νέα που δυστυχώς ήδη γνωρίζουμε. Είναι σαφές ότι πρέπει να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο προκειμένου να σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας» , δήλωσε στο AFP ο Μπο Μολλεσό Βίντερ, αναπληρωτής καθηγητής κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Με γεωτρήσεις μέσα από στρώματα πάγου για να πάρουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη βόρεια και κεντρική Γροιλανδία από το 1.000 μ.Χ. έως το 2011.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η θερμοκρασία ήταν «κατά μέσο όρο 1,5 ºC υψηλότερη από ό,τι τον 20ό αιώνα», αποκαλύπτει η μελέτη. Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ήδη η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες ή αιώνες.

Σημειώνεται πως το κάλυμμα του πάγου της Γροιλανδίας είναι σήμερα η κύρια αιτία της ανόδου των ωκεανών, σύμφωνα με τη NASA, και η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης.

Πηγή: AFP, Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter