«Μέσα στο 2017 η διανομή»

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα

Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) άρχισε ήδη η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, στην Ολομέλεια.

Αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση για τη «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος». Εκατέρωθεν καρφιά και σπόντες ανταλλάσσονται μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, με όλο το φάσμα της τρέχουσας επικαιρότητας να βρίσκεται στην ατζέντα.

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή και συνεχίστηκε για αρκετή ώρα σε υψηλούς τόνους. Πέρα από το επίδικο, η κουβέντα έφτασε μέχρι και στις αρχαιρεσίες του νέου φορέα της κεντροαριστεράς αλλά και στις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της Μαρέβας Μητσοτάκη στα Paradise Papers.

Κατά την εκκίνηση της διαδικασίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το λόγο για να διευκρινίσει πως το μέρισμα δεν θα μπορούσε να δοθεί ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα. «Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε νωρίτερα γιατί έπρεπε να συμφωνήσουμε στους τελικούς αριθμούς και να τους συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς. Άρα, ούτε πιο νωρίς μπορούσαμε να το κάνουμε, ούτε πιο αργά μπορούσαμε να το πάμε γιατί θα δημιουργούταν πρόβλημα για να πάρουν οι δικαιούχοι αυτά τα χρήματα» είπε χαρακττηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, χαιρέτισε τη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας όμως ότι «πέρυσι τέτοια εποχή φώναζαν βάστα -Σόιμπλε και βάστα - Γερούν και έλεγαν ότι δεν έχουμε την άδεια των θεσμών και πήγαν κόντρα στην κοινωνία». «Όλοι οι άξονες της πολιτικής σας κατέρρευσαν» είπε προς τη ΝΔ και συμπλήρωσε πως «λέγατε για αριστερή παρένθεση και για εκλογές. Λέγατε ότι δεν θα κλείναμε αξιολογήσεις».

Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΟΙΚ

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή 720 εκατομμυρίων ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις για το διάστημα 1.1.2012 ως 30.6.2016 που εκτιμάται σε 315 εκατ ευρώ, καθώς και την καταβολή ποσού 360 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό επτακόσια είκοσι εκατομμύρια (720.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών». Όπως διευκρινίζεται, το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, δε δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ούτε υπολογίζεται για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το ποσό που καταβάλλεται μπορεί να αυξηθεί, αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσίας, διαμονής και άλλα) για την καταβολή του μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις κλπ.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπει την επιστροφή των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης σε συνταξιούχους, που θα γίνει με την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου, και το άρθρο 3 αναφέρεται στην αναγγελθείσα ενίσχυση προς τη ΔΕΗ.

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας, από τα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στοχευμένα, ώστε να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη, με προτεραιότητα σε άνεργους, νέους και συνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ, για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.