Αντιπερισπασμό με ξαναζέσταμα της υπόθεσης Παππά-Καλογρίτσα απεργάζεται το σύστημα Μητσοτάκη

Αντιπερισπασμό με ξαναζέσταμα της υπόθεσης Παππά-Καλογρίτσα απεργάζεται το σύστημα Μητσοτάκη

Στόχος να εμπλέξουν και τον εκδότη του Documento

Καθώς η υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη δεν λέει να κοπάσει και κάθε κίνηση εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση και εμπλέκει τον πρωθυπουργό, στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου απεργάζονται αντιπερισπασμό ή συμψηφισμό με την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα.

Η σημερινή τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, ισοδυναμεί με έκκληση στην αντιπολίτευση να ρίξει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και την απόφαση του πρωθυπουργού για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή «για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου». Η κ. Πελώνη θύμισε ακόμη και τον αντιμνημονιακό παροξυσμό.

Ενώ όμως είναι εμφανής η δύσκολη θέση και η αδυναμία του πρωθυπουργού, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ προαναγγέλλει παρασκηνιακά ότι θα επιδιώξει Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα-Documento, με βάση στοιχεία που εικάζει ότι έχει ο κ. Καλογρίτσας από παράνομα μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις.

Η ανακίνηση της υπόθεσης που μοιάζει με ξαναζεσταμένη σούπα συνιστά προσπάθεια αντιπερισπασμού του συστήματος Μητσοτάκη. Το ενδιαφέρον δε, είναι ότι σκέπτονται να εμπλέξουν και τον εκδότη της εφημερίδας Documento, παρότι οι αιτιάσεις του κ. Καλογρίτσα για την δήθεν διοχέτευση χρημάτων στην έκδοση έχουν αποδειχθεί ψευδείς και δεν συνάδουν ούτε με την χρονική ακολουθία της αποχώρησής του και της ανάληψης της εφημερίδας από τον νυν εκδότη. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ΝΔ που κατά τα άλλα κόπτεται για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Το δημόσιο ήθος όμως δεν λαμβάνεται υπόψη όταν είναι να προκαλέσει θόρυβο κατά των αντιπάλων της με παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών ή με δημοσιεύματα που βασίζονται σε πηγές της γειτονιάς ή σε κατασκευασμένες φωτογραφίες.

Καθώς άλλα στοιχεία εκτός από αυτά που αναμένεται ότι θα κομίσει ο κ. Καλογρίτσας δεν υπάρχουν προκύπτει με σαφήνεια ότι το σύστημα Μητσοτάκη στοχεύει σε μία προανακριτική επιτροπή για να σπιλώσει τον πολιτικό αντίπαλο και το Documento που επιμένει στις αποκαλύψεις για τον ίδιο και την οικογένειά του και κυρίως για τα περιουσιακά τους στοιχεία. 

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελαν εμπλοκή του εκδότη όχι απλώς ως μάρτυρα της υπόθεσης αλλά ως κατηγορούμενο σε κάποια πτυχή της. Όσον αφορά τον Νίκο Παππά, φυσικά κανένα δικαστήριο δεν θα δεχθεί να εκδικάσει με βάση παράνομες και ενδεχομένως παραποιημένες ηχογραφήσεις. Η ΝΔ όμως που κινείται με την δική της αλαζονεία θεωρεί ότι εφόσον διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Το ίδιο άλλωστε έπραξε με την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου διασύροντας κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Η υπόθεση Λιγνάδη – Μενδώνη μοιάζει με εφιάλτη που όχι μόνο δεν λέει να τελειώσει αλλά γίνεται όλο και χειρότερος, ενώ παρασύρει την κυβέρνηση σε απανωτά λάθη.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να πάει το θέμα στην Βουλή, συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και δίνει παράταση στον γενικότερο διάλογο μέχρι την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο. Είναι δε πιθανό ο πρωθυπουργός να βρεθεί στην δύσκολη θέση να απολογείται για το αν γνώριζε ή όχι τον Δημήτρη Λιγνάδη και να δίνει εξηγήσεις ποιος και με ποια κριτήρια τον επέλεξε για διευθυντή του Εθνικού. Όσο κι αν προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό, οι μέχρι τώρα ατυχείς χειρισμοί τον εμπλέκουν έστω και εν αγνοία του.

Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι η στάση της Λίνας Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε παραίνεση, από το γραφείο του πρωθυπουργού, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου να ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ωστόσο τα έκανε χειρότερα για τον πρωθυπουργό. Η κ. Μενδώνη είπε ότι «μας εξαπάτησε» και διευκρίνησε ότι δικός της φίλος δεν ήταν ποτέ. Ποιους όμως αφορά το «μας» και εάν δεν ήταν δικός της φίλος τότε ποιος αποφάσισε να τον διορίσει με την περίεργη, τουλάχιστον, διαδικασία με κατάργηση του νομικού πλαισίου που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη υπουργός. Παράλληλα η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι δεν τον γνώριζε ο πρωθυπουργός. Ορισμένοι εκτιμούν ότι «έτσι παγίδευσε τον πρωθυπουργό». Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να κινηθεί σε αυτή την γραμμή με καθυστέρηση, την Παρασκευή το βράδυ, με επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο κ. Λιγνάδης δεν ήταν φίλος του πρωθυπουργού». Μέχρι τότε το θέμα της σχέσης του Δημήτρη Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό «σερνόταν» στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίχως διάψευση, παρότι το είχε θέσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Μόλις σήμερα ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε ότι «ο κ. Λιγνάδης δεν έκανε μαθήματα ορθοφωνίας στον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνέντευξη με την οποία ενέπλεξε περισσότερο τον πρωθυπουργό, υπήρξε η εισήγηση, από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, να εξωθηθεί σε παραίτηση. Ωστόσο τελικά δεν επικράτησαν με το σκεπτικό ότι θα μεγιστοποιούσε το πολιτικό κόστος. Στα πολιτικά παρασκήνια κυκλοφορούν φήμες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη εάν υπάρξουν φωτογραφίες. Ορισμένοι τοποθετούν σε αυτό το πλαίσιο το δημοσίευμα του in.gr με το μοντάζ της κατασκευασμένης φωτογραφίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Λιγνάδη, που δεν υπήρξε ποτέ. Το ότι ο ιδιοκτήτης του in.gr που είναι στα δικαστήρια με τον Αλέξη Τσίπρα παρενέβη με τόσο άκομψο τρόπο (αυτόκλητα άραγε;) είναι μία επιπλέον διάσταση της υπόθεσης. Τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο κ. Λιγνάδης είναι φίλοι πολιτικού παράγοντα και πρώην υπουργού που φέρεται να τους στηρίζει. Ο κ. Λιγνάδης ήταν φίλος και με τον ηθοποιό κ. Μαρκουλάκη ο οποίος είχε κάνει εντυπωσιακή παρουσία στο συνέδριο της ΝΔ, όταν είχε καταφερθεί κατά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλωστε Μητσοτάκης, Λιγνάδης και Μαρκουλάκης ήταν γνωστοί από το κολλέγιο. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προσωπικό φίλο και εξ απορρήτων συνεργάτη τον επίσης καταδικασθέντα για παιδοφιλία, Νίκο Γεωργιάδη δυσκολεύει την κατάσταση στο πεδίο των εντυπώσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν η απόφαση να παραμείνει η κ. Μενδώνη στο υπουργείο ελήφθη μόνο με βάση τους υπολογισμούς για το πολιτικό κόστος.

Επιπλέον υπάρχει εξέλιξη, με παρέμβαση εισαγγελέα, στην υπόθεση των ανήλικων προσφύγων που η ΜΚΟ έστελνε να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό. Εν ολίγοις στήνεται ένας καμβάς όπου ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένος εν αγνοία του ακόμη και δίχως να έχει ανάμειξη αλλά κατά τρόπο που να δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter