Αντιπολίτευση επί της ουσίας

Αντιπολίτευση επί της ουσίας

Το μήνυμα Τσίπρα με την πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αρέσει αυτό είτε δεν αρέσει σε πολλά από τα στελέχη του, συνεχίζει να κινείται με μια πανθομολογούμενη πλέον αναντιστοιχία: από τη μια ο πρόεδρός του που ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών που προκύπτουν από την επικαιρότητα κι από την άλλη σημαντική μερίδα του κόμματος που επιμένει να ασκείται σε πεδία εσωκομματικών μηχανισμών και προσωπικών αντιπαραθέσεων. Το αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό θολώνει την αντιπολιτευτική εικόνα του κόμματος και δυσαρεστεί μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία: επισκέφτηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας με μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και μελών της επιτροπής ενόψει, όπως είπε, του τρίτου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ «να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις».

«Να αναζητήσει λύσεις και εκτός ΕΕ»

Και την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με μήνυμά της στο Twitter, διευκρίνιζε ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να διαπραγματευτούν μόνα τους τα εμβόλια με διμερείς συμφωνίες (η Γερμανία πάντως το έπραξε), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε πως αν αυτή η πρωτοβουλία (για τις πατέντες) «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο. Πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευτεί ο πληθυσμός».

Συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα, είναι βέβαιο ότι η πρωτοβουλία του αφορά το πρόβλημα των τελευταίων μηνών και συμβάλλει στον απαραίτητο διάλογο για την αναζήτηση των καλύτερων λύσεων.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζονται οι ομαδοποιήσεις και οι αλλαγές στρατοπέδων ενόψει των εκλογών στα νομαρχιακά συμβούλια.

Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στελέχη (Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης και Παναγιώτης Ρήγας) της Κίνησης Μελών (οι λεγόμενοι Προεδρικοί) αποφάσισαν να αποσπαστούν από την Κίνηση και να δημιουργήσουν τη Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ). Σε ό,τι αφορά άλλες κινήσεις εντός του κόμματος λένε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται εμείς να ενταχθούμε σε αυτές».

Η νέα κίνηση ιδεών Ομπρέλα

Η σοβαρότερη όμως εξέλιξη αυτής της εβδομάδας είναι ότι οι «53» και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επισημοποίησαν τη συμπόρευσή τους (σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του καλοκαιρού του 2019) δημιουργώντας μια νέα κίνηση ή ρεύμα ιδεών, την Ομπρέλα.

Και πώς απαντά ο πρόεδρος απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Σύμφωνα με συνεργάτη του τις θεωρεί καλοδεχούμενες σημειώνοντας μάλιστα ότι «είχε προβλέψει ότι θα υπάρχει κινητικότητα».

Για κάποιους οι εξελίξεις αυτές είναι έως και αυτονόητες ενόψει των εκλογών στις νομαρχιακές, οι οποίες υπολογιζόταν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω πανδημίας ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Το επόμενο διακύβευμα είναι ο τρόπος της ψηφοφορίας, αν δηλαδή θα γίνει με επιστολική ψήφο και ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως επιθυμούν τα στελέχη των προεδρικών ή θα γίνουν διά ζώσης, τηρώντας προφανώς τα όποια περιοριστικά μέτρα, όπως επιθυμούν οι «53» ή πλέον τα στελέχη της Ομπρέλας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter