Αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Να αποδομήσει και να απαξιώσει την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καταλήγοντας να αναλώσει σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησής του, παρότι όπως τόνισε, «εξαντλήθηκε στην προσπάθεια διευθέτησης ισορροπιών και ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών».

Στη λογική του «πατριδόμετρου» που επιστράτευσε το απόγευμα της Κυριακής για να απαντήσει στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για διχασμό, για ξεπερασμένη ιδεολογία, για ανεύθυνη παροχολογία και σειρά άλλων κατηγοριών, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης για τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός της.

Με μία τοποθέτηση που έβριθε απαξιωτικών χαρακτηρισμών, κατηγορίες ακόμα και με ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές που χρησιμοποιούσε η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, και με εμφανή την πρόθεσή του να απαντήσει στο δίλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ταυτίζοντας τα δύο μεταξύ τους, ο Γιάννης Οικονόμου ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της εισήγησής του στο συνέδριο του περασμένο Σαββατοκύριακου.

Έντονες ήταν και οι αναφορές του εκπροσώπου της κυβέρνησης στην «πατρίδα» και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί της, αφού μεταξύ άλλων ανέφερε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση, «το κόμμα και η ιδεολογία είναι πάνω από την πατρίδα και την κοινωνία», καθώς και πως «ταυτίζεται με τον διχασμό, ενώ η πατρίδα και η κοινωνία απαιτούν τη μέση οδό της σοβαρότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Ακόμα, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως «ταυτίζει το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της με το θολό και γκρίζο παρελθόν της διακυβέρνησής του», πως «προσπάθησε μάταια να πείσει ότι οι εξαγγελίες του δεν συνιστούν “ανεύθυνη παροχολογία”», πως «με τα ίδια φθαρμένα στελέχη, με τα ίδια “στηρίγματα”, με τα ίδια σκουριασμένα μυαλά, χωρίς ούτε ένα νέο πρόσωπο στο προσκήνιο,  δεν γίνεται να παράγει τίποτα νέο και τίποτα χρήσιμο», πως «του φταίει ο Μητσοτάκης, του φταίνε οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, του φταίνε οι δημοσκοπήσεις, εκτός από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», καθώς και πως «δεν βρήκε ούτε ένα έστω λόγο ουσιαστικής αποδοκιμασίας για εκείνον που με τον πόλεμο στην Ουκρανία την προκάλεσε και την γιγαντώνει».

Ακόμα, επανέφερε τις αναφορές περί «Ρασπούτιν», υποστηρίζοντας πως «χωρίς ντροπή, αλλά και χωρίς τη συναίσθηση της ευθύνης- ο άνθρωπος που υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος του «Ρασπούτιν» βάλλει εναντίον των βασικότερων θεσμών του Κράτους, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας για την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογράμμισε πως «το 2022 επαναφέρει το διχαστικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Παραλείποντας να πει ότι ενίοτε τον περασμένο αιώνα ο σοσιαλισμός συμπορεύτηκε, ασπάστηκε τη βαρβαρότητα. Ταυτίζεται με τον διχασμό, ενώ η Πατρίδα και η κοινωνία απαιτούν τη μέση οδό της σοβαρότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας», ενώ μέμφθηκε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως «συμπληρώνει 15 χρόνια ως πολιτικός αρχηγός παραμένοντας ίδιος και απαράλλαχτος, προσηλωμένος σε οράματα που αποδείχθηκαν οδυνηρές αυταπάτες για τους Έλληνες πολίτες, σε φρούδες υποσχέσεις και σε ένα λόγο διχαστικό, ξύλινο και ξεπερασμένο», πριν εμφανίσει την κυβέρνηση ως όαση «πολιτικού πραγματισμού και ανοιχτής σκέψης».

Επιμένει να δείχνει την Ευρώπη για μέτρα

Αναφορικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης καθώς η κρίση βαθαίνει και τα μέτρα που έχει λάβει αποδεικνύονται και πάλι αδύναμα να την κάμψουν, τόνισε πως ενόψη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποβλέπει στον περιορισμό των τιμών χονδρικής στο φυσικό αέριο, στην αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, στο πρότυπο προμήθειας των εμβολίων, και στην αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως αν δεν υπάρξει τελικά ευρωπαϊκή λύση, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο πιο αποφασιστικής στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ. Να βρούμε τρόπους για τη στήριξη της κοινωνίας,  διατηρώντας την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και κρατώντας πόρους και εφεδρείες για το επόμενο διάστημα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γυρίσουμε  από την τρικυμία στα πιο ήρεμα νερά» υπογράμμισε ακόμα για την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τα χρήματα που αναμένται να διατεθούν τις επόμενες ημέρες, βάσει των προηγούμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Αυτό το μήνα διατίθενται πάνω από 1 δισ. ευρώ, για αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, για επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και των υπόλοιπων καυσίμων, για έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, για σειρά μέτρων  ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.  Τη Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί  η  έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού» ανακοίνωσε, ενώ πιο αναλυτικά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθούν συγκεκριμένα:

-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε περίπου 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες συμπολίτες μας.

-Διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε περίπου 240.000 δικαιούχους.

-Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση -που αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος- σε 625.000 οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού.

«Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη» συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε πως από τον ΟΑΕΔ -ΔΥΠΑ όπως λέγεται πλέον-  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

-9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

-27 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

-700.000. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

-500.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

«Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εστιάζει στην ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη της νέας γενιάς, πέρα από τη ραγδαία μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πολλές από αυτές είναι και καλά αμειβόμενες. Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Δ.Ε.Θ.. Το πρώτο βήμα για τη νέα στεγαστική πολιτική έγινε με το  νόμο για τη μεταρρύθμιση του  ΟΑΕΔ και στο επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσουμε το ευρύτερο σχέδιό μας» δήλωσε ακόμα ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως «το πέρασμα από τις συμπληγάδες της κρίσης απαιτεί στιβαρή ηγεσία, ταχύτητα και κυρίως απαιτεί  καλά μελετημένες δράσεις. Καμιά χώρα δεν σώθηκε από κούφια λόγια, για να μην πω ότι πολλές χάθηκαν σε συγκυρίες κρίσεων. Εμείς ό,τι είπαμε γίνεται ό,τι λέμε το κάνουμε», επιμένοντας να αποσίει τις κυβερνητικές ευθύνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter