Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ – Πρόταση επτά κρατών – μελών στην Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ – Πρόταση επτά κρατών – μελών στην Κομισιόν

Συνεχίζονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της αναχαίτισης της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ανωτάτου ορίου στην τιμή της μεγαβατώρας στα 275 ευρώ προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις, με τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας να μην οδηγείται προς λύση, παρατείνοντας τις διαβουλεύσεις και μαζί την αγωνία για την κατάληξη ενός φλέγοντος ζητήματος.

Το μπλοκ των διαφωνούντων με την πρόταση της Κομισιόν, που αποτελεί την πλειοψηφία στις τάξεις της ΕΕ, κατέθεσε αντιπρόταση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου υπουργών στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα απέστειλαν έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κύριο χαρακτηριστικό την επιβολή χαμηλότερου ορίου, από το προτεινόμενο της Κομισιόν.

Στην αντιπρόταση των επτά κρατών – μελών περιλαμβάνει προτάσεις όπως ο καθορισμός τιμής αναφοράς (με παράδειγμα τα 160 ευρώ) του 75% του ανωτάτου ορίου τιμής.  Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG όπως ορίζονται στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Παράλληλα, αναγράφεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο, με τις χώρες να προτείνουν επίσης την άρση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου σε σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Το… θρίλερ των διαβουλεύσεων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη και προς ώρας δεν διαφαίνεται να προκρίνεται κάποια ουσιώδης λύση, πέραν της δεδομένης αντίδρασης της πλειοψηφίας των 27 της ΕΕ για την πρόταση της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα κριθεί το θέμα του πλαφόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter