Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό, μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές γκάφες (η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη και ο εμβολιασμός των αρίστων) και την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσαν και υποχρέωσε τον πρωθυπουργό σε άτακτη υποχώρηση. 

Στην παρούσα συγκυρία πέρα από τον συμβολισμό της κυβερνητικής ανανέωσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα είναι και μία κίνηση αποκατάστασης της τρωθείσας πρωθυπουργικής εικόνας.

Οι πληροφορίες από κύκλους πέριξ του επιτελικού κράτους αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις και ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο. Σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός φέρεται να “μετάνιωσε” που το καλοκαίρι περιορίστηκε μόνο σε “διορθωτικές παρεμβάσεις”. Επιπλέον ότι με την βοήθεια και του συστήματος που έχει εγκαθιδρύσει στα υπουργεία και που είναι κάτι “σαν ηλεκτρονικό μπλοκάκι” που το παρακολουθεί από το κομπιούτερ του, έχει πλέον βγάλει τα συμπεράσματά του για τα πρόσωπα της κυβέρνησης. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την φορά δεν θα είναι “διορθωτικές παρεμβάσεις”, αλλά θα είναι “δομικός και εκτεταμένος” ανασχηματισμός με συμβολισμούς που θα αφορούν τον πολιτικό του σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετέχουν περισσότεροι βουλευτές σε θέσεις κυρίως υφυπουργών και λιγότεροι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες. Όχι γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το πρώτο μοντέλο απέτυχε, αλλά γιατί οι βουλευτές είναι που κρατούν την δυσαρέσκεια στην κομματική βάση και φέρνουν ψήφους, καθώς το 2021 θεωρείται ότι μπορεί να είναι εκλογική χρονιά. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό περιμένουν πολλοί βουλευτές του που τους τελευταίους μήνες συγκρατούνται για να μη εκφράσουν δημοσίως τις όχι λίγες επιφυλάξεις τους για τα λάθη και τις παραλείψεις στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης. Συμπεράσματα θα βγουν από το αν αυτή την φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρήσει τις ισορροπίες όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, υπουργών και υφυπουργών καθώς υπάρχουν περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται. Επίσης έχει ενδιαφέρον η ισορροπία που θα κρατήσει με την ένταξη στελεχών από τα κομματικά υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών καθώς και από τον αριθμό των στελεχών από τους πρώην σημιτικούς που θα συμπεριλάβει.

Στο επίπεδο των προσώπων φαίνεται ότι εκτός κυβέρνησης μένουν οι υπουργοί Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (ειδικά μετά το άδειασμα που του έκανε ο πρωθυπουργός με την συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων), ενώ και η Νίκη Κεραμέως φέρεται να αλλάζει υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο με πιθανή μετακίνηση σε υπουργείο (πχ το Εργασίας) του Στέλιου Πέτσα. Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι η τύχη του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος τους τελευταίους μήνες αποψιλώθηκε από αρμοδιότητες με αντίστοιχη αναβάθμιση του αναπληρωτή, Νίκου Παπαθανάση. Δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει στο υπουργείο ή εάν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο με πλήρεις αρμοδιότητες, όπως ζητά ο ίδιος. Πάντως για το Ενέργειας, που τώρα είναι ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο εποφθαλμιούσε ο κ. Γεωργιάδης, υπάρχουν δύο ακόμη μνηστήρες, η υπό μετακίνηση Νίκη Κεραμέως και ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός των Σαμαρά, Βενιζέλου που έχει πάντα την υποστήριξή τους. Στα σίγουρα του ανασχηματισμού θα πρέπει να θεωρείται η ένταξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης σημαντικό ερώτημα είναι αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας παρότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι στο χειρότερο σημείο. Με τον Νίκο Δένδια ισχύει ότι και με τον Άδωνη Γεωργιάδη, αν μείνουν εκτός κυβέρνησης είναι πιθανό να ηγηθούν σε διαφορετικές πτέρυγες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μοιραία θα αρχίσει να εκφράζεται, μόλις διαψευστούν και οι τελευταίες ελπίδες των βουλευτών για υπουργοποίηση.

Εκλογικός ανασχηματισμός;

Ο ανασχηματισμός, είναι φυσικά προνομία του πρωθυπουργού και υπό προϋποθέσεις αποτελεί σημαντική πολιτική κίνηση με ευρύτερους συμβολισμούς. Στην παρούσα συγκυρία είτε γίνει σε δύο ημέρες είτε σε δύο εβδομάδες συνδέεται με την προοπτική των εκλογών μέσα στο 2021 όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει δύο σενάρια, το πρώτο ότι θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός, όσο διατηρεί το προβάδισμα, προκειμένου να ανανεώσει την τετραετία και να βυθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα της κεντροαριστερά σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

Το σενάριο έχει πολλές απρόβλεπτες παραμέτρους καθώς η κυβέρνηση χάνει συνεχώς έδαφος όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει με αντίστοιχο ρυθμό. Η διενέργεια εκλογών δεν μπορεί να ξεφύγει από την βασική πολιτική λογική που επιβάλλει ότι ο πρωθυπουργός τις προκηρύσσει όταν είναι βέβαιος ότι θα ανανεώσει τον χρόνο. Το δεύτερο σενάριο ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Μία κυβέρνηση ήδη αποδυναμωμένη από τα λάθη στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δύσκολα θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση που θα απαιτεί θυσίες από κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού και που όπως όλα δείχνουν θα συμπέσει με έναν γενικευμένο διάλογο στα ελληνοτουρκικά με υποχωρήσεις στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στο δεύτερο αυτό πεδίο μάλιστα αναμένεται ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες από το εσωτερικό της “πατριωτικής δεξιάς”. Οι όποιες πολιτικές διεργασίες σε αυτές τις μείζονες πολιτικές και οι συμμαχίες που ενδεχομένως απαιτηθούν, περνούν μέσα από νωπή λαϊκή εντολή. Υπ αυτή την έννοια μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην επιλέξει να πάει σε εκλογές αλλά να του επιβληθούν από τις εξελίξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter