Αντίστροφη μέτρηση για τον Ασάνζ

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ασάνζ

Στις 24 Φεβρουαρίου δικάζεται στη Βρετανία. Αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών

«Η κατάσταση της υγείας του είναι εύθραυστη. Οι συνθήκες κράτησής του δεν έχουν παρά μόνο έναν στόχο: να τον καταστρέψουν ώστε να δεχτεί τη μοίρα του και να οδηγηθεί στις ΗΠΑ. Αν βρεθεί εκεί, θα τον έχουμε χάσει». Ο Χουάν Μπράνκο, διδάκτορας Νομικών, συγγραφέας, μέλος του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και συνήγορος του Τζούλιαν Ασάνζ, βρέθηκε στην Αθήνα και περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει ο άνθρωπος που με τις αποκαλύψεις του έριξε φως στη βαθιά διαφθορά των κρατών, αφύπνισε συνειδήσεις και έδωσε ουσιαστικό νόημα στην έννοια της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη που έδωσε έπειτα από πρόσκληση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ηριννα και της εφημερίδας «Εποχή», ο ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται κλεισμένος σε ένα κελί επτά τ.μ. 23 ώρες το 24ωρο. Περιστοιχίζεται από δολοφόνους, ψυχωτικούς και ισλαμιστές που συμμετείχαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα, χωρίς κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε υπολογιστή. Στις 24 Φεβρουαρίου δικάζεται στη Βρετανία και σε περίπτωση που τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών.

«Καθήκον μας να βοηθήσουμε»

Κανένας από όλους αυτούς τους κινδύνους δεν ήταν άγνωστος στον Ασάνζ όταν πριν από χρόνια αποφάσισε να περάσει από την άγνοια στη γνώση, από την αδράνεια στη δράση. «Ηξερε ότι θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά και ήταν έτοιμος. Τώρα, όμως, είναι δικό μας καθήκον να τον βοηθήσουμε να ελευθερωθεί και να συνεχίσει τη δουλειά του» σημείωσε ο Μπράνκο.

Οπως εξήγησε, συνεργάζεται με τον Ασάνζ εδώ και έξι χρόνια και ορισμένες από τις περιπέτειες που πέρασαν μαζί αφορούσαν και την Ελλάδα. «Τα WikiLeaks στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων αναλαμβάνοντας πολλούς κινδύνους. Αποκάλυψαν ντοκουμέντα για τη σχέση των αμερικανικών υπηρεσιών με την Ελλάδα αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών με τη χώρα. Το κόστος αυτών των αποκαλύψεων ήταν πολύ μεγάλο και δεν πρέπει να υποτιμάται σε καμία περίπτωση. Εγιναν τεράστιες θυσίες προκειμένου να καταλάβει η ελληνική κοινή γνώμη ότι χειραγωγούνταν» δήλωσε.

«Βυθίσατε τα WikiLeaks»

Οι αποκαλύψεις των WikiLeaks ήταν τόσο ριζοσπαστικές που άνοιξαν τα μάτια εκατομμυρίων πολιτών, παρότι λειτουργούν με πολύ περιορισμένα μέσα και σε συνθήκες βίας και πιέσεων. Μάλιστα δεν θεωρούνται καν μέσο ενημέρωσης και έτσι δεν χαίρουν καμίας προστασίας. «Τα WikiLeaks είναι ένα μικρό καράβι σε έναν ωκεανό κρατικών μυστικών. Περιστοιχίζονται από τεράστια υπερωκεάνια, τις μυστικές υπηρεσίες διάφορων κυβερνήσεων, που δεν έχουν παρά μία επιθυμία: να τα βυθίσουν» δήλωσε.

Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τον ιδρυτή των WikiLeaks ο οποίος βρίσκεται απόλυτα μόνος απέναντι στη Βρετανία, που θέλει απλώς να διώξει το «πρόβλημα» από επάνω της, και στις ΗΠΑ, που στο πρόσωπό του θέλουν να τιμωρήσουν την ελευθερία του Τύπου και να αποτρέψουν οποιονδήποτε άλλον θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά του στο μέλλον.

Μάλιστα, όπως πολύ ουσιαστικά υπογράμμισε ο Μπράνκο, ο Ασάνζ δεν κατηγορείται για τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν κορυφαία Μέσα όπως οι «New York Times» και ο «Guardian», που αξιοποίησαν τις πληροφορίες του για να αποκαλύψουν τεράστια σκάνδαλα. Αν καταδικαστεί ο Ασάνζ, δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος της φυλάκισης ακόμη και για σπουδαίους δημοσιογράφους αναγνωρισμένων ΜΜΕ.

«Πολιτική δίκη για εκδίκηση»

«Η όλη δίκη είναι παράνομη. Η συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ απαγορεύει ρητά την έκδοση κρατουμένου για πολιτικά αδικήματα. Ο Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία, η οποία θεωρείται πολιτικό αδίκημα, οπότε το αίτημα έκδοσής του δεν έχει καμία νομική βάση» εξηγεί ο δικηγόρος του, ο οποίος δεν αισιοδοξεί για την έκβαση της δίκης. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο την εκδίκηση. Δυστυχώς οι δυνάμεις μας είναι περιορισμένες και είναι κομβικής σημασίας να έχουμε την υποστήριξη των πολιτών και της κοινής γνώμης» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η γνωριμία του με τον Ασάνζ έγινε πριν από χρόνια προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αναλάμβανε την υπεράσπιση του πρώην πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και whistleblower Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Ασάνζ εκείνο το διάστημα είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Μιλήσαμε λίγο γι’ αυτή την υπόθεση και στο τέλος ο Ασάνζ μου είπε: “Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία και αν και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, τον προστατεύει το μεγαλύτερο κράτος. Εγώ ζω στα 20 τ.μ. που μου έχει παραχωρήσει η πρεσβεία του Ισημερινού”. Και κάπως έτσι ανέλαβα να υπερασπιστώ αυτόν και όχι τον Σνόουντεν».

Μάλιστα ο Μπράνκο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks. «Οι χώροι εξουσίας στους οποίους αποφασίζεται η μοίρα ανθρώπων όπως ο Ασάνζ βρίσκονται δίπλα μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να του παράσχει άσυλο. Το να αποτρέψουμε τη διάλυση ενός ανθρώπου για λόγους αντεκδίκησης είναι μια ευθύνη που τη μοιραζόμαστε όλοι συλλογικά. Οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη πρέπει να ξεσηκωθούν ώστε να ασκήσουν πίεση στα κέντρα εξουσίας. Δική μας ευθύνη είναι να δημιουργήσουμε το αίσθημα ευθύνης και ντροπής σε περίπτωση που δεν δράσουν και επίσης να τους αναγκάσουμε να μην μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Η προστασία που μπορεί να του προσφέρει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ ισχύει για ολόκληρη την Ενωση» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter