Αντισυνταγματικός ο τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το νομοθετικό πλαίσιο των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη (του 2015) για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολείων και εργαστηριακών κέντρων. 

Το ΣτΕ έκανε δεκτή σχετική προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων, καθώς έκρινε ότι η διαδικασία επιλογής με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί:

*Η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας ( σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015) με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων

*Δύο εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, με τις οποίες παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών. Με το επίμαχο νόμο 4327/2015 ρυθμίσθηκε εκ νέου η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά των διευθυντών σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , η νέα αυτή διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολείων αντίκειται στις συνταγματικές αρχές "της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας" καθώς ανατίθεται "η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας".

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει "να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίες και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.