Αντίθετη η Κύπρος στην ελληνική στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στον IMO

Αντίθετη η Κύπρος στην ελληνική στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στον IMO

Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αφορμή φαίνεται να αποτέλεσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή» το οποίο έκανε λόγο για διαφωνία της Λευκωσίας με την Αθήνα στην υποστήριξη προς την Τουρκία για τον ΙΜΟ. Πάνω σε αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες.

«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.

«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο… και λίγες ημέρες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει»

Κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος: Eίναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μέρες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter