Αντώνης Ρόμπος: «Αποφάσισα να μπω στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Αντώνης Ρόμπος: «Αποφάσισα να μπω στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Για τις σπουδές του στη Νευρολογία-Ψυχιατρική από το Χάρβαρντ μέχρι το Λονδίνο, την ακαδημαϊκή του καριέρα στην Ελλάδα καθώς και για την ακτιβιστική του δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, την Praxis και άλλες οργανώσεις μίλησε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α΄ Αθήνας, Αντώνης Ρόμπος, νευρολόγος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Και βέβαια μίλησε για την απόφασή του να κατέβει σε αυτές τις εκλογές ως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφιος: «Τα τελευταία χρόνια είπα ανοιχτά ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Ο σύντροφός μου, ο Στηβ, με τον οποίο υπογράψαμε το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης στον δήμο Αθηναίων, ήταν Αμερικανός πολίτης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ο οποίος πέθανε πριν 3 χρόνια. Και ήμασταν μαζί 40 χρόνια., είπε ο κ. Ρόμπος μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή «Allegro μα με τρόπο», με την Ευγενία Λουπάκη, Στο Κόκκινο 105,5.

«Για πολλά χρόνια ανήκα στην Αριστερά, αλλά δεν ήμουν σε κάποιο κόμμα. Όταν εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, είπα ότι πρέπει κάτι να κάνω για τα ανθρώπινα δικαιώματα.». «Κι έτσι αποφάσισα να μπω στο ΣΥΡΙΖΑ, για τους πρόσφυγες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Έχω δουλέψει πάρα πολύ με πρόσφυγες. Έχω πάει στη Μόρια, στην Ειδομένη, έχω ξενυχτήσει μέσα στις λάσπες. Με τους Γιατρούς του Κόσμου.». «Πήγα πρόσφατα και στο Καρατεπέ. Έχω περάσει και όλες τις αγωνίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.»

Όσον αφορά το τι έχει κάνει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ η Νέα Δημοκρατία, που τώρα λέει ότι τα προτάσσει και τα προωθεί, ο κ. Ρόμπος υπενθύμισε τους ακροατές της ραδιοφωνικής εκπομπής ότι τον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2015 τον ψήφισαν 19 από τους 75 βουλευτές της. Ενώ με το που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον Άδωνι Γεωργιάδη, καταψήφισε στο σύνολο της μαζί με τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, καταψήφισε επίσης ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 5.2 του Συντάγματος για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, η οποία ήταν κάτι παραπάνω παραπάνω από απαραίτητη ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας να προστατεύονται από τις διακρίσεις, ενώ το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα στην αναδοχή για ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το ψήφισαν μόλις 4 βουλευτές της.

Σχετικά με το ζήτημα του γάμου, ο κ. Ρόμπος είπε ότι «σε όλο τον δυτικό κόσμο γίνονται γάμοι ομόφυλων ζευγαριών», αφού προηγουμένως είχε τονίσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αντιπολίτευση, έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο από τις 17 Ιουνίου 2022», τη στιγμή που «ο κ. Κουτσούμπας δηλώνει κατά του γάμου…» και «ο κ. Μητσοτάκης λέει το χαρακτηριστικό “δεν είναι ώρα ακόμα”. Για να γίνουν κάποια πράγματα στην κοινωνία, κυρία Λουπάκη, πρέπει κάποιοι να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να έχουν το θάρρος να τα προχωρήσουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν τάχει στο τι προβλέπει η πρόταση νόμου, την οποία, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μόλις γίνει κυβέρνηση:

– Θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας

– Ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

– Αναγνώριση των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς

– Δυνατότητα αναφοράς ως γονέας 1 και γονέας 2 για όσους γονείς το επιθυμούν

– Δυνατότητα τεκνοθεσίας ή Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

– Αναγνώριση ομόφυλων γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό

– Διαφύλαξη γονεϊκών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιου στις περιπτώσεις που ο γονέας αναγνωρίστηκε νομικά με διαφορετική ταυτότητα φύλου.

Λίγο πριν τελειώσει η εκπομπή, ο κ. Ρόμπος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό ξεκάθαρης προσπάθειας θεραπείας μεταστροφής: «Γνώρισα έναν γκέι νεαρό, που τον περιφέρανε σε γιατρούς, του δίνανε ορμόνες, το πήγαιναν σε παπάδες για εξορκισμό. Και έφθασαν τελικά και σε μένα κάποια στιγμή. Ήταν τότε 23 χρονών…». Και συμπλήρωσε ότι ναι μεν η Νέα Δημοκρατία έφερε διάταξη για την απαγόρευση τέτοιων ψευδοθεραπειών μεταστροφής ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, αλλά άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για «θεραπεία» ενηλίκων ΛΟΑΤΚΙ+ με τη συναίνεσή τους… Πράγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να το διορθώσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter