Αντώνης Ζήβας: «Οι αστυνομικοί δεν γίνεται να είναι ασύδοτοι»

Αντώνης Ζήβας: «Οι αστυνομικοί δεν γίνεται να είναι ασύδοτοι»

Βασανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, καταθέτει μήνυση κατά των «οργάνων του νόμου» και μιλάει στο Documento

Μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας που έκρινε –σε δεύτερο βαθμό– ενόχους τους δύο αστυνομικούς (Αριστείδης Κόκκινος και Νίκος Σουτόγλου) για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου μέσα στο ΑΤ Καλλιθέας το 2007 (πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η διάταξη του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου), έγινε γνωστή η υπόθεση του Αντώνη Ζήβα, ενός πολίτη που προσήχθη στο «αμαρτωλό» ΑΤ Ομόνοιας και ξυλοκοπήθηκε εντός του από άντρες της ομάδας Δράση.

Μπορεί το μέγεθος της κακοποίησης στις δύο αυτές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να μην είναι το ίδιο, ωστόσο ίδιο παραμένει το πλαίσιο της ασυδοσίας των αντρών της ΕΛΑΣ, οι οποίοι αδιαφορούν για κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα και δρουν κατά το δοκούν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και χωρίς τον φόβο οποιασδήποτε συνέπειας των πράξεών τους, προστατευόμενοι από το δόγμα «νόμος και τάξη».

Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που γίναμε θεατές κακοποιήσεων, ξυλοδαρμών και βασανισμών από την πλευρά της ΕΛΑΣ και ειδικότερα από την πλευρά των αντρών της ομάδας Δράση –έσπευσε να την επανασυστήσει η ΝΔ–, οι οποίοι δρουν περισσότερο ως μπράβοι παρά ως αστυνομικοί, προκαλώντας έτσι στους πολίτες αντί για αίσθημα ασφάλειας εκείνο του φόβου.

Στον εισαγγελέα για σειρά αδικημάτων

Οπως έγινε γνωστό, καθώς ο Αντ. Ζήβας επέστρεφε σπίτι του τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Αυγούστου διασταυρώθηκε με αστυνομικούς της ομάδας Δράση, πέφτοντας κατά λάθος πάνω στον ένα εξ αυτών. Τότε εκείνοι, σύμφωνα με την καταγγελία του, του πέρασαν χειροπέδες, του επιτέθηκαν και τον μετέφεραν στο ΑΤ Ομόνοιας, όπου αντί να τον οδηγήσουν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, τον πήγαν στην τουαλέτα και άρχισαν να τον χτυπούν, με αποτέλεσμα να γεμίσει αίματα το κεφάλι του, γεγονός που προφανώς τους θορύβησε και τους ανάγκασε να σταματήσουν και να καλέσουν το ΕΚΑΒ.

Παρά τον βασανισμό του, ο Αντ. Ζήβας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με μια δικογραφία που ανέφερε τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταθέσεις και των δύο αστυνομικών της ομάδας Δράση είναι πανομοιότυπες, κάτι που παρατηρείται συχνά σε ανάλογες υποθέσεις.

Ο ίδιος αναμένεται να καταθέσει μήνυση για τον βασανισμό του, ενώ το δικαστήριό του με τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν τελικά από την εισαγγελία (όπως βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και φθορά) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Μήνυση για βασανισμό στο ΑΤ Ομόνοιας

«Θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατά των αστυνομικών που τον χτύπησαν εντός του ΑΤ Ομονοίας, το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βασανισμούς κρατουμένων. Τον χτύπησαν ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες, πράγμα που ψευδώς το αρνούνται. Τον χτύπησαν με γάντι που προφανώς είχε κάτι κοκάλινο, γιατί του προκάλεσε κάκωση στο οστό κάτω από το μάτι, εκδορές στο μέτωπο και χτυπήματα στα χέρια. Αυτό συνιστά βασανισμό» λέει στο Documento η εκ των συνηγόρων του Χρύσα Πετσιμέρη και συμπληρώνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν καταγγελθεί βίαιες συμπεριφορές εις βάρος ανθρώπων που έχουν προσαχθεί ή έχουν συλληφθεί στο ΑΤ Ομονοίας. Το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο της αστυνομικής βίας που ασκείται σε κάθε πολίτη. Σχεδόν σε κάθε πολίτη που πέφτει στα χέρια τους και δεν είναι επώνυμος ασκείται βία».

«Αποφάσισα να κινηθώ νομικά επειδή δεν γίνεται να μην έχουν καμία επίπτωση, να είναι ασύδοτοι και να συνεχίζουν να κάνουν τέτοια πράγματα. Δεν έχουμε πολλά όπλα ως πολίτες απέναντί τους. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι το νομικό οπλοστάσιο του κράτους: οι νόμοι και το σύνταγμα. Υποτίθεται ότι απέναντι στον νόμο είναι όλοι ίσοι. Πρέπει να σταματήσουν πια αυτές οι βιαιότητες και οι βασανισμοί» σημειώνει μιλώντας στο Documento ο Αντ. Ζήβας και προσθέτει πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην αστυνομική βία, καθώς «κάποιοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν καν τον εαυτό τους, όπως είναι οι μετανάστες, οι Ρομά, οι πάμφτωχοι άνθρωποι που δεν έχουν κόσμο να τους υποστηρίξει και ζουν μέσα στον φόβο. Οπως παλιά υπήρχε ο φόβος του χωροφύλακα – έβλεπε ο κόσμος στολή και έτρεχαν να απομακρυνθούν. Αυτό το πράγμα πρέπει να σπάσει».

«Πολιτική κάλυψη στην ΕΛΑΣ»

Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτική κάλυψη που παρέχεται απλόχερα στην ΕΛΑΣ. «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης, είναι μια νοοτροπία η οποία υπήρχε ανέκαθεν στην Ελληνική Αστυνομία. Ετσι τους γαλουχούν. Θυμάμαι σαν τώρα την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που απευθυνόμενος σε αστυνομικούς είχε πει “το κράτος είστε εσείς”. Οχι. Το κράτος είμαστε εμείς. Αυτοί πρέπει να μας προστατεύουν, όχι να μας κοπανάνε» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τους διάφορους γυμναστηριακούς τύπους οι οποίοι προσλαμβάνονται στην αστυνομία με μια τρίμηνη δήθεν εκπαίδευση σαν ειδικοί φρουροί και το μόνο που ξέρουν είναι να πουλάνε τσαμπουκά καλυμμένοι πίσω από τη στολή τους. Η νοοτροπία τους είναι “μου έδωσαν ένα σήμα και ένα όπλο και τώρα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω”. Ολα συναινούν στο ότι έχουν την πολιτική κάλυψη· αν δεν την είχαν, δεν θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ολα ξεκινάνε από το κεφάλι. Ολα ξεκινούν από το πώς τους αντιμετωπίζει η ηγεσία τους και τι εντολές παίρνουν. Από την άλλη βλέπουμε και μια συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται συνεχώς απέναντι σε πολίτες. Τελικά τι προσλαμβάνουν στην αστυνομία; Προσλαμβάνουν αστυνομικούς ή μπράβους και χούλιγκαν;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter