Αντώναρος για κυβέρνηση: Όταν σε παίρνουν φαλάγγι οι εξελίξεις

Αντώναρος για κυβέρνηση: Όταν σε παίρνουν φαλάγγι οι εξελίξεις

Καταπέλτης για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή του ανάρτηση στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή καταγγέλλει -μεταξύ άλλων- πως η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και πως βαδίζει χωρίς πυξίδα. 

Διαβάστε την ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:

Η εξωτερική πολιτική μπορει να ασκηθεί με επιτυχία με ορισμένες βασικές προυποθέσεις. Πρέπει να έχεις καλά σχεδιασμένη στρατηγικη, ξεκαθαρη στοχοθετηση με συγκεκριμένες κοκκινες γραμμες τις οποίες δεν επιτρέπεται να διαβείς, να κάνεις συμμαχιες ( καμμια φορά ΚΑΙ περιστασιακές) διαπιστώνοντας, πέρα απο τα δικα σου συμφέροντα, και τα συμφέροντα των αλλων. Και βεβαίως να διαθέτει αξιοπιστες πληροφορίες και δίκτυο πληροφοριών που σε ενημερώνει εγκαίρως ώστε να μπορεις να κανεις εύστοχες αναλύσεις παραμερίζοντας συναισθηματισμούς και ιδεοληψίες. Τότε μόνο μππρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική για να προλαβαίνεις εξελίξεις.

Οταν φθάσεις στο σημείο να σε παίρνουν φαλάγγι οι εξελίξεις τις οποίες είτε δεν προβλεψες η δεν θέλησες να προβλέψεις, τότε απλά αντιδράς. Και οι δυνατότητες σου να τις αλλάξεις η να τις μετριάσεις είναι συνήθως ανυπαρκτες.

Εχω — δυστυχώς — την υποψία ότι σήμερα η εξωτερική πολιτική μας βαδίζει χωρίς πυξίδα. Μαλλον σε πολιτικό επίπεδο της λείπει και η απαιτούμενη πειρα. Ο ακαπνος στα εξωτερικά θέματα πρωθυπουργός επέλεξε επιτελείο που λίγα έχει να επιδείξει στην εξωτερική πολιτική. Στο δε στενό του κύκλο έχει μόνο ειδικούς που υποτίθεται ότι καταλαβαίνουν απο οικονομία ( αν και όσα καταλαβαίνουν). Και δεν θελω σε αυτο το σημείο να κανω σύγκριση με προηγουμενους πρωθυπουργούς.

Σημασία έχει το αποτελεσμα: τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω απο τις εξελιξεις που έχουν πολύ πιο βαθειες ρίζες και περισσότερα απονερα απο τα αγκάθια που διακρίνουμε. Και το χειρότερο: Αντι να διαπιστώσουμε ευθαρσώς — ισως για αναγκαία σφυρηλατηση τπυ εσωτερικού μετώπου — ότι στο θέμα της Αγίας Σοφίας δεν έχουμε καμμία ουσιαστική στήριξη πέρα απο κανα δυό χλιαρες και χωρις πολιτική ουσία δηλώσεις, κανουμε σα να καταφέραμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο ολόκληρο. Και σερβίρουμε — με τη βοηθεια αρκετών πρόθυμων μέσων ενημέρωσης — αυτό το άνοστο πιάτο στην ελληνική κοινή γνώμη. Γιατί; Για να τη νανουρίσουμε; Αν ναι, με ποιο σκοπό; Θα δούμε.

Παντως αυτη η τακτική δεν εξυπηρετεί τίποτε. Ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οθτε τους οποιουσδήποτε μικρο-πολιτικους στόχους της παντελώς άπειρης στα βαθεια νερά κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ και ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2743650245912990&set=a.1414874305457264&type=3&theater

Η εξωτερική πολιτική μπορει να ασκηθεί με επιτυχία με ορισμένες βασικές προυποθέσεις. Πρέπει να έχεις καλά σχεδιασμένη…

Gepostet von Evangelos Antonaros am Dienstag, 14. Juli 2020

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter