Αντώναρος: Τι δεν μας λένε οι οπαδοί του κυβερνητικού χώρου για την κρίση με την Τουρκία

Μια σύντομη ανάλυση της παρούσας κρίσης με την Τουρκία κάνει σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος, εκτιμώντας πως η πρόθεση της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Όπως αναφέρει, οι στόχοι επιτυγχάνονται με την παρούσα κατάσταση για να «καταλήξουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Και συμπληρώνει:

«Αν συμβούν όλα αυτά, θα είναι σα να έχουμε υποταχθεί, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, στον σχεδιασμό και τα "θέλω" της Άγκυρας. Θα είναι σα να "δορυφοροποιείται" η εξωτερική μας πολιτική».

Παράλληλα απαντά σε όσους λένε πως "δεν έγινε δα και κάτι".

Διαβάστε την ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:

«Οι φίλοι μου ξέρουν ότι διαχρονικά τοποθετούμαι με προσεκτική και συνειδητή μετριοπάθεια στα θέματα της αντιπαράθεσης της χώρας μας με την Τουρκία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι είμαι ενδοτικός. Αλλά ούτε αφελής.

Διαβάζω κι ακουω λοιπόν τις τοποθετήσεις διαφόρων οπαδών του κυβερνητικού χώρου που προσπαθούν να μας πουν ότι " δεν έγινε δα και κάτι" κι ότι δεν υπάρχει δήθεν παραβίαση εθνικού χώρου διότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται, ετσι λένε, σε διεθνή ύδατα. Δεν μας λένε όμως ότι η υφαλοκρηπίδα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και συνεπώς η χρονικά συνεχιζόμενη παρουσία του σκάφους σε βάθος 15-20 μιλίων εντός αυτής συνιστά σαφή πρόθεση εκ μερους της Τουρκίας να παραβιάσει η ( στην καπως ηπιότερη αλλ εξ ίσου επικίνδυνη) περίπτωση να αμφισβητήσει και συνεπώς να "γκριζοποιήσει" κυριαρχικα ΜΑΣ δικαιώματα.Είμαι από εκείνους που τείνουν να πιστέψουν( χωρίς να μπορώ να είμαι 100% σίγουρος) ότι η Τουρκία δεν έχει, κατ' αρχάς, προθεση να προκαλέσει θερμή σύρραξη. Ο λόγος; Απλος. Με τη συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πετυχαίνει τους στόχους της που ειναι τρεις:

1. Να μειώνει με την πάροδο του χρόνου τις δυνατότητες των δικών μας αντιδράσεων, ειδικά καθώς η ελληνική πλευρά φαινεται να επιλέγει, παρά τη ρητορεία της, σταση κατευνασμού.

2. Να οδηγει με την επιθετική και διαρκώς αναθεωρητική στάση της σε στοχευμένη "συσωρευση" των θεμάτων που -- στα μάτια των τρίτων που σε τελική ανάλυση μπορει να θέλουμε κι εμείς να παρέμβουν μεσολαβητικά -- θα αποζητούν "διευθέτηση".

3. Με όλα αυτα να καταλήξουμε τελικά στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων "εφ'ολης της ύλης".

Αν συμβούν όλα αυτά, θα είνσι σα να έχουμε υποταχθεί, χωρις να το πολυκαταλάβουμε, στον σχεδιασμό και τα "θέλω" της Αγκυρας. Θα είναι σα να "δορυφοροποιείται" η εξωτερική μας πολιτική και να περιορίζονται η ελευθερία και η ευελιξία κινήσεων που ΠΡΕΠΕΙ να διατηρήσουμε με κάθε θυσία. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα ζουμε σε μια Ελλαδα που δεν θα αναγνωρίζουμε.

Χρειάζονται λοιπόν: Εξυπνος σχεδιασμός και συντονισμός όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων κι ανύψωση του ηθικού αλλά και της φιλοπατρίας όλων - όχι με κραυγές αλλά στην ουσία. Ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα. Λίγα και μεστα λόγια, αλλά όχι σιγή της ηγεσίας.

Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός απο τους πολιτικούς ηγέτες. Αλλα έχω αμφιβολίες ότι ένας μόνος του μπορει να τα βγάλει πέρα με τη χειρότερη κρίση εξωτερικής πολιτικής απο το 1974 και μετά. Γι αυτό θεωρώ ότι τώρα, όχι αύριο, πρέπει να προτείνει ο Πρωθυπουργός τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Και μάλιστα σε διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών. Ετσι δεν εκχωρει εξουσίες. Αντίθετα. Ενισχύεται και αποδεικνύει ότι με την Ελλάδα δεν παίζει κανείς.»

Οι φίλοι μου ξέρουν ότι διαχρονικά τοποθετούμαι με προσεκτική και συνειδητή μετριοπάθεια στα θέματα της αντιπαράθεσης...

Gepostet von Evangelos Antonaros am Dienstag, 11. August 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.