Αντωνία Λεγάκη: ««Η οικογένεια Μητσοτάκη νομοθετεί στο έδαφος ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών»

Αντωνία Λεγάκη: ««Η οικογένεια Μητσοτάκη νομοθετεί στο έδαφος ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών»
Φωτογραφία αρχείου.

Η δικηγόρος μιλάει για την «αγία οικογένεια», τον Κουφοντίνα, τους νέους φτωχοδιάβολους και την εκδικητική πολιτεία

Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη μιλώντας στο Documento αναφέρεται στην οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία, όπως λέει, περνάει σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με σκοπό να εξοντώσει τον Δ. Κουφοντίνα, ενώ παράλληλα ενισχύει την υπερσυντηρητική αντικοινωνική αντίληψη για τον σωφρονισμό.

«Εδώ συναντιούνται δύο πράγματα. Το πρώτο, που είναι η αφορμή αλλά όχι η αιτία: έχουμε μια φωτογραφική διάταξη που αφορά πρωτίστως τον Δ. Κουφοντίνα. Η οικογένεια Μητσοτάκη στην πραγματικότητα νομοθετεί στο έδαφος ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Σε ένα, υποτίθεται, δημοκρατικό κράτος η “αγία οικογένεια” προχωράει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με σκοπό ούτε να σωφρονίσει ούτε να φυλακίσει, αλλά να εξοντώσει αυτόν που θεωρεί οικογενειακό εχθρό. Το δεύτερο, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο, είναι ότι αυτό έρχεται και συναντιέται με μια συγκεκριμένη υπερσυντηρητική, αντικοινωνική αντίληψη για τον σωφρονισμό. Βλέπουμε ότι συνολικά υπάρχει μια συντηρητική στροφή στον τρόπο που η πολιτεία και η κρατική εξουσία διαχειρίζονται την εξουσία τους επί των πολιτών και σε εποχές που η οικονομική κρίση βαθαίνει και τα κράτη επιλέγουν να την ξεπεράσουν αυξάνοντας την εκμετάλλευση των φτωχών. Σε αυτές τις εποχές οι φτωχοί εύκολα μετατρέπονται σε φτωχοδιάβολους και εύκολα ανοίγουν οι φυλακές γι’ αυτούς. Συνολικά ανοίγουν ως προοπτική για πολύ περισσότερους ανθρώπους και για πολύ πιο “κανονικούς” απ’ ό,τι είχαμε μάθει στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα η Αντ. Λεγάκη αναφέρεται στην οικονομική εξαθλίωση στην οποία οδηγεί το κράτος τους πολίτες, φέρνοντάς τους πιο εύκολα στις φυλακές και μετατρέποντάς τους σε «ανθρώπινα σκουπίδια» που εντός φυλακής θα πρέπει «να μην ενοχλούν την κοινωνία».

«Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν λεφτά μόνο για εξοπλισμούς, για πολέμους, για πλατείες και περίγελους, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για γιατρούς και σχολεία, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν λεφτά και κατεύθυνση για τον σωφρονισμό. Και αν αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια με αδιαφορία οι άνθρωποι εκτός φυλακής, τα ανθρώπινα σκουπίδια μέσα στη φυλακή θα πρέπει να εξοντωθούν. Θα πρέπει να μην ενοχλήσουν την κοινωνία. Ετσι στην πραγματικότητα σε εποχές που η εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία ωθείται εκτός κοινωνικού ιστού, ένα μεγάλο μέρος της θα περάσει από τη φυλακή και εκεί πρέπει να εξοντωθεί. Αυτή είναι η γραμμή. Αυτές οι διατάξεις έχουν μια ολόκληρη φιλοσοφία αποκλεισμού και εξόντωσης.

Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν σχέση ούτε με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, όπως θέλουν να τον λένε, ούτε με οποιεσδήποτε δημοκρατικές παραδόσεις. Εχουν σχέση μόνο με τις πιο μαύρες μεσαιωνικές σελίδες διαχωρισμού της κοινωνίας σε αξιοποιήσιμους, απασχολήσιμους πολίτες και σε αυτούς πια που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο κανενός είδους εκμετάλλευσης γιατί δεν παράγουν κέρδος. Πολύ περισσότερο αν με κάποιον τρόπο παραβούν τον νόμο ή και αν δεν τον παραβούν, αλλά βρίσκονται σε μια θέση που φαίνεται σαν να τον παρέβησαν, αυτοί οδηγούνται στο μαύρο σκοτάδι» προσθέτει η Αντ. Λεγάκη.

Σχετικά με την επανένταξη, η δικηγόρος είναι ξεκάθαρη ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του κράτους, ενώ στηλιτεύει τη στάση της πολιτείας που, όπως λέει, φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο. «Ο στόχος δεν είναι η επανένταξη. Εδώ σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία η φυλακή παίζει τον ρόλο του τελευταίου εργαλείου αποκλεισμού ανθρώπων. Δηλαδή ζώντας σε εποχές που αποκλείεται από τον κοινωνικό ιστό μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις, που το τελευταίο εργαλείο είναι η φυλακή, το τελευταίο τμήμα, το κατώτερο τμήμα από αυτούς εντάσσεται στη φυλακή για να περάσει στη μαύρη πλευρά της ζωής. Ο σκοπός της πολιτείας πια δεν είναι να τους επανεντάξει. Στην πραγματικότητα ακολουθεί τις πιο γελοίες κουβέντες του Τραμπ και του Βελόπουλου. Φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο. Είναι η κατεύθυνση που ο νεοφιλελευθερισμός είναι αγκαλιά με τον φασισμό, κατά τον ίδιο τρόπο που ο Μητσοτάκης είναι αγκαλιά με τον Αδωνη Γεωργιάδη χαράσσοντας μια καθαρά αντικοινωνική στρατηγική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter