Άνω-κάτω η ΕΛ.ΑΣ. από την απόφαση Χρυσοχοΐδη για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών

Άνω-κάτω η ΕΛ.ΑΣ. από την απόφαση Χρυσοχοΐδη για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών

Σοβαρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτός πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί διαμαρτύρονται επειδή οι 1.500 προσλήψεις στην Αστυνομία θα αφορούν ειδικούς φρουρούς και όχι αστυφύλακες που περνούν από πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, η τελευταία αντίδραση ήταν από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ), η οποία τη Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ναι στην ενότητα, όχι στον διχασμό, όχι στην αστυνομία πολλών ταχυτήτων».

Στην ανακοίνωση εκφράζεται «η έντονη δυσαρέσκειά» της για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών.

Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν έχουν κάμψει τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που επιθυμεί «αποτελέσματα» εντός του έτους, πιστής στο σύνθημα «νόμος και τάξη».

Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει με την ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), μόλις ένα 24ωρο μετά την ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η Ομοσπονδία υπερασπιζόταν τις προσλήψεις, ζητούσε όμως να γίνουν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και εκδήλωνε την έντονη διαμαρτυρία της για την εξαγγελία πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών:

«Επειδή το κεφάλαιο “ειδικοί φρουροί” και “συνοριακοί φύλακες” πόνεσε και δίχασε το Αστυνομικό Σώμα την προηγούμενη δεκαετία και επειδή με τη διαβόητη “ομοιογενοποίηση” του 2008 πιστέψαμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε οριστικά γυρίσει σελίδα, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι κάθε επιστροφή σε διαδικασίες του παρελθόντος αποτελεί οπισθοδρόμηση. Μοναδική και αποτελεσματική διαδικασία αναβάθμισης του επαγγελματισμού και υπηρεσιακού εργασιακού status του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί η άμεση πρόσληψη αστυφυλάκων μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων με παράλληλη αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τις προτάσεις μας».

Σημείωνε μάλιστα η ΠΟΑΣΥ:

«Με έκπληξη και εύλογη απορία ακούσαμε χθες από το βήμα της Βουλής το νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ να μετατρέπει την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για προσλήψεις 1.500 Αστυνομικών, σε προσλήψεις 1.500 Αστυνομικών, Ειδικών Φρουρών!»

Στην ΠΟΑΣΥ απάντησε η Ένωση Ειδικών Φρουρών και Αστυνομικών Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατηγόρησε την ΠΟΑΣΥ για συστηματική υπονόμευση των ειδικών φρουρών και υποκρισία.

Παρά τις αντιδράσεις εγκρίθηκε η πρόσληψη των ειδικών φρουρών με την αντίδραση της ΕΑΣΥΑ:

Στην ανακοίνωσή της τονίζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την αντίθεσή της στην πρόσληψη ειδικών φρουρών: «Οι ενστάσεις μας αφορούν ξεκάθαρα τα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν με τους πολλούς τρόπους πρόσληψης (κυρίως στις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια για νομούς της περιφέρειας), την ανομοιογένεια και κυρίως τις κατάφωρες αδικίες που υφίστανται για πολλοστή φορά οι αστυφύλακες του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι αισθάνονται ως πέμπτης κατηγορίας αστυνομικοί και για τους οποίους ισχύει το ρητό “τα κάνουν όλα και συμφέρουν ακόμα και με λιγότερα χρήματα”».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος, Μιχάλης Καραμαλάκης, τάχθηκε πάντως με έμμεσο τρόπο υπέρ των ειδικών φρουρών, αναφέροντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερστελέχωση των Επιτελείων, ενώ αφήνει αιχμές για ευθύνες που δεν αντιμετωπίζονται με τον «προσήκοντα σεβασμό» από τους διοικούντες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ είναι η ακόλουθη:

«Με έκπληξη και εύλογη απορία ακούσαμε χθες από το βήμα της Βουλής το νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ να μετατρέπει την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για προσλήψεις 1.500 Αστυνομικών, σε προσλήψεις 1.500 Αστυνομικών, Ειδικών Φρουρών!

Επειδή το κεφάλαιο «Ειδικοί Φρουροί» και «Συνοριακοί Φύλακες» πόνεσε και δίχασε το Αστυνομικό Σώμα την προηγούμενη δεκαετία και επειδή με την διαβόητη «ομογενοποίηση» του 2008 πιστέψαμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε οριστικά γυρίσει σελίδα, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι κάθε επιστροφή σε διαδικασίες του παρελθόντος αποτελεί οπισθοδρόμηση.

Μοναδική και αποτελεσματική διαδικασία αναβάθμισης του επαγγελματισμού και υπηρεσιακού εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί η άμεση πρόσληψη αστυφυλάκων μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων με παράλληλη αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Όσον αναφορά την άμεση και ουσιαστική αστυνόμευση της Ελληνικής Κοινωνίας, γνωρίζουμε στον κ. Υπουργό ότι οι τρόποι για να επιτευχθεί είναι ποικιλόμορφοι και προέρχονται, αφενός εκ των έσω (μέσω ανακατανομής του αστυνομικού προσωπικού, απεμπλοκής από τα πάρεργα κ.λπ.), αφετέρου μέσω της αξιοποίησης των αρμοδιοτήτων που ενσωματώθηκαν στο Υπουργείο μας.

Τέλος, η όποια «ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού» δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του. Η Ομοσπονδία μας, με βάση τις δημόσιες ανακοινώσεις, τις μέχρι τώρα θέσεις των οργάνων της (Συνεδρίου, Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικού Συμβουλίου κ.α.) και χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες για το αστυνομικό προσωπικό, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία συνάντηση και καμία ενημέρωση με τον θεσμικά υπεύθυνο φορέα μας, σε πρώτη φάση εκφράζει:

α) Την έντονη διαμαρτυρία της για την προωθούμενη πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών.

β) Καλεί τον νέο Υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα την εξαγγελία του και

γ) Θέτει το ερώτημα αν ο νέος Πρωθυπουργός της Χώρας είναι ενήμερος και σύμφωνος με όλα αυτά, πιστεύοντας ότι το αστυνομικό προσωπικό δέχεται αβίαστα τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Η ανακοίνωση της ΕΑΣΥΑ είναι η ακόλουθη: 

«Ναι στην ενότητα, Όχι στον διχασμό, Όχι στην Αστυνομία πολλών ταχυτήτων

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών πιστή στις καταστατικές της αρχές, στις αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεών της, προσπάθησε τις τελευταίες μέρες να τηρήσει μια υπεύθυνη στάση αναφορικά με όσα έχουν διαδραματιστεί με την προκήρυξη πρόσληψης 1.500 θέσεων Ειδικών Φρουρών, από πλευράς της Κυβέρνησης.

Η Διοίκηση της Αστυνομίας και ο τρόπος με τον οποίο θα αστυνομεύονται οι γειτονιές, επαφίεται αποκλειστικά στην εκαστοτε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία. Ο θεσμικός μας όμως ρόλος επ’ουδενί δεν μας αφήνει το περιθώριο, να μην μεταφέρουμε την αγωνία και την θέση των χιλιάδων μελών μας.

Δηλώνουμε λοιπόν την έντονη δυσαρέσκειά μας και την αντίθεσή μας στην πρόσληψη Ειδικών Φρουρών .

Για να μην δημιουργούνται σκιές και κυρίως για να μην δεχθούμε τις ίδιες αήθεις επιθέσεις που δέχτηκε η Π.ΟΑ.Σ.Υ. μετά την από 22-7-2019 ανακοίνωσή της για το ζήτημα, αποζητούμε να καταστεί γνωστό και στον τελευταίο συνάδελφο ότι τιμούμε και σεβόμαστε απεριόριστα όλους τους συναδέλφους που προσελήφθησαν στο Σώμα είτε ως Ειδικοί Φρουροί, είτε ως Συνοριακοί Φύλακες. Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν αίμα για την πατρίδα και την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν δίπλα μας στο πεζοδρόμιο και στελέχωσαν κάποιες από τις πιο μάχιμες Υπηρεσίες, όπως η ΔΙ.ΑΣ. και η ΔΕΛΤΑ. Το ίδιο θα τιμήσουμε και θα αναγνωρίσουμε την προσφορά και αυτών που θα προληφθούν τους επόμενους μήνες.

Οι ενστάσεις μας αφορούν ξεκάθαρα τα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν με τους πολλούς τρόπους πρόσληψης (κυρίως στις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια για νομούς τις περιφέρειας), την ανομοιογένεια και κυρίως τις κατάφορες αδικίες που υφίστανται για πολλοστή φορά οι αστυφύλακες του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι αισθάνονται ως πέμπτης κατηγορίας αστυνομικοί και για τους οποίους ισχύει το ρητό « τα κάνουν όλα και συμφέρουν ακόμα και με λιγότερα χρήματα».

Αφουγκραζόμαστε επίσης την καθημερινή αγωνία και τη δίκαιη αγανάκτηση που μας μεταφέρουν χιλιάδες οικογένειες των οποίων τα παιδιά δεν θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων για ελάχιστα μόρια, ενώ την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. προκηρύσσει προσλήψεις με άλλο τρόπο!!!

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι αρκετοί, κυρίως ανώτατοι αξιωματικοί διαφωνούν μαζί μας, αφού θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιλύσουν άμεσα το ζήτημα της υποστελέχωσης Υπηρεσιών της Αττικής. Απλά τους επισημαίνουμε ότι προσπαθούν να καλύψουν τα λάθη των τελευταίων ετών με άλλα λάθη. Η πρόσκαιρη επίλυση κάποιων ζητημάτων θα δημιουργήσει άλλα πολύ σοβαρότερα, από τα οποία θα αδικηθούν ακόμα και Αστυφύλακες προερχόμενοι από Ειδικοί Φρουροί, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι πλέον μέλη της Ένωσής μας.

Συνοψίζοντας απαιτούμε επιτέλους:

  • Ενιαίο και αδιάβλητο τρόπο εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ. προκρίνοντας αποκλειστικά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις,
  • Την ταυτόχρονη αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών,
  • Να μην μείνει στα χαρτιά η περιβόητη ομογενοποίηση του 2008.

Είναι επιτέλους καιρός η ΕΛ.ΑΣ. ως Σώμα να περάσει σε μια νέα εποχή και όχι να αποτελεί έναν Οργανισμό παρωχημένο με πολλές και ανομοιογενείς κατηγορίες εργαζομένων.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΧΥΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας

«Ουδεμία εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ σχετικά με την προκήρυξη της πρόσληψης 1500 Ειδικών Φρουρών στο σώμα. Επί 20 συναπτά έτη δεν χάνει ευκαιρία να υπονομεύει τον θεσμό μας δράττοντας πάντοτε όποια ευκαιρία της προκύψει για τον σκοπό αυτό .

Είναι λοιπόν το λιγότερο υποκριτικό να ομιλεί για οπισθοδρόμηση, αναχρονισμό και διαφορετικές ταχύτητες αστυνομικών , καθώς οι λαλίστατοι τώρα συνδικαλιστές της είχαν καταπιεί την γλώσσα τους στα φαινόμενα διαφορετικών ταχυτήτων που προέκυψαν από τον μισθολογικό μας διαχωρισμό και την εφεύρεση της περιβόητης κατηγορίας Γ στην οποία μας πέταξαν ως αποπαίδια της αστυνομίας παρότι ήμασταν ομογενοποιημένο αστυνομικό προσωπικό. Φυσικά σιγή ιχθύος τηρήθηκε από πλευράς σας ακόμη κι όταν χιλιάδες ειδικοί φρουροί ομογενοποιημένοι και μη εξαιρέθηκαν από την καταβολή των αναδρομικών του 2012, πλείστα τα παραδείγματα μα και τα γεγονότα λοιπόν.

Βέβαια οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε πως είστε ιδιαίτερα στοργικοί όταν πρόκειται οι αναχρονιστικοί και οπισθοδρομικοί αυτοί ομογενοποιημένοι ειδικοί φρουροί να σας στηρίξουν είτε με την ψήφο τους, είτε με τον οβολό τους. Ανάξιο σχολιασμού επίσης είναι το γεγονός πως άνθρωποι οι οποίοι στην εποχή τους το ΑΣΕΠ και πανελλήνιες εξετάσεις ήταν έννοιες παντελώς άγνωστες, καθώς τα κριτήρια εισαγωγής τους στο αστυνομικό σώμα ήταν η οξύτητα του ελαίου και η διάμετρος του φωταγωγού ώστε να τρυπώσουν , μας κουνούν τώρα το δάχτυλο και μας κάνουν μαθήματα αξιοκρατίας.

Αλήθεια είναι τραγικό μα και ταυτόχρονα αστείο . Οι ειδικοί φρουροί 20 χρόνια τώρα έχουν προσφέρει τα βέλτιστα στην ελληνική αστυνομία, μα και στην κοινωνία ποτίζοντας και αυτοί με το αίμα τους το δέντρο των ηρώων πεσόντων αστυνομικών . Όσο κι αν προσπαθείτε να απαξιώσετε τον θεσμό μας εμείς θα είμαστε εδώ για να σας αποδεικνύουμε καθημερινά το αντίθετο και να στεκόμαστε ανάχωμα απέναντι στον ισοπεδωτισμό σας.Ευτυχώς που οι πρακτικές σας αυτές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αστυνομικών υπαλλήλων με τους οποίους καθημερινά δίνουμε την μάχη μας στο πεζοδρόμιο ενάντια στην εγκληματικότητα .

Φυσικά και μια κουβέντα σε μια μικρή μερίδα αξιωματικών οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους επενδύουν σε έριδες και διχόνοιες. Σε εσάς λοιπόν κύριοι έχουμε να υπενθυμίσουμε το εξής : μερικά από τα γαλόνια τα οποία βαραίνουν την τιμημένη στολή του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ την οποία φέρετε τα οφείλετε στους μη καταρτισμένους ειδικούς φρουρούς . Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχετε από εδώ και πέρα τις τοποθετήσεις σας γιατί εκτίθεστε.

Τέλος όλα αυτά ας γίνουν τροφή για σκέψη και ας αναλογιστούν όλοι οι ειδικοί φρουροί και οι προερχόμενοι εξ αυτών τι θα επακολουθούσε εάν είχαμε εναποθέσει την εκπροσώπηση μας στην ΠΟΑΣΥ».

Όλη η ανακοίνωση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου, Μιχάλη Καραμαλάκη:

«ΘΕΜΑ: «Ορθολογική διαχείριση έμψυχου δυναμικού Ελληνικής Αστυνομίας – Στελέχωση επιτελείων

  1. Είναι προφανές πως η ορθολογική και αποδοτική διαχείριση-αξιοποίηση του προσωπικού οποιουδήποτε Οργανισμού, πολλώ μάλλον ενός Οργανισμού, όπως η Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί αναμφίβολα καθοριστικό παράγοντα για την εκπλήρωση της κεφαλαιώδους σημασίας εθνικής και κοινωνικής του αποστολής.
  2. Από την αυτονόητη αυτή διαπίστωση, απορρέουν η ευθύνη και παράλληλα η υποχρέωση της διοίκησης του Σώματος, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού των Υπηρεσιών, την πλήρη και αποδοτική αξιοποίησή του βάσει των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και των γνώσεών του καθώς και για το σωστό, δίκαιο και προσαρμοσμένο στις αντικειμενικές υπηρεσιακές απαιτήσεις και ανάγκες καταμερισμό του υπηρεσιακού έργου.
  3. Ωστόσο, οι ως άνω πρόδηλες ευθύνες και υποχρεώσεις δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται κατά τον προσήκοντα τρόπο και στον απαιτούμενο βάσει της σπουδαιότητάς τους βαθμό από τους διοικούντες, γεγονός που αποτυπώνεται, ιδίως, στην εικόνα που εμφανίζουν αρκετά από τα Επιτελεία των ∆ιευθύνσεων, ο αριθμός του προσωπικού των οποίων υπερβαίνει τις κατανεμηθείσες σ’ αυτά οργανικές θέσεις. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία, την απόδοση και την εν γένει εικόνα των Υπηρεσιών, προκαλεί δυσμενή σχόλια και λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικής και αποτελεσματικότητας του Σώματος και κατ’ επέκταση για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών.
  4. Κατόπιν των ως άνω διαπιστώσεων και προς το σκοπό εξάλειψης του αρνητικού φαινομένου υπερστελέχωσης των επιτελικών-διοικητικών δομών του Σώματος έναντι των «μαχίμων» – επιχειρησιακών Υπηρεσιών, παρακαλούμε όπως ενόψει και των επικείμενων μεταθέσεων προβείτε άμεσα, κατά λόγο αρμοδιότητας, στον εξορθολογισμό του αριθμού του έμψυχου δυναμικού των Επιτελείων σας λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των κατανεμημένων σ’ αυτά οργανικών θέσεων, τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες όχι μόνον των Επιτελείων αλλά πρωτίστως των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας σας που επιτελούν επιχειρησιακό έργο και βεβαίως τις σχετικές διατάξεις του π.δ. 100/2003 (Φ.Ε.Κ. Α ́ 94) και ιδίως εκείνες του άρθρου 1 που αναφέρονται στην Αρχή οργανικότητας των θέσεων. Αυτονόητο είναι πως ο αριθμός του προσωπικού των Επιτελείων σας δεν δύναται να υπερβαίνει την κατανεμημένη σ’ αυτά οργανική δύναμη.
  5. Περαιτέρω, προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος υλοποίησης των ως άνω διαταχθέντων παρακαλούνται οι Γενικοί Αστυνομικοί ∆ιευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί ∆ιευθυντές, πέραν της δέουσας εποπτείας περί της ορθής εφαρμογής αυτών, υποβάλλουν στο Επιτελικό Γραφείο του υπογράφοντα, έως την 05-09-2019 απαρεγκλίτως, καταστάσεις στις οποίες θα αποτυπώνονται τα ακόλουθα στοιχεία για το προσωπικό των Επιτελείων τους και των Επιτελείων των υφισταμένων τους ∆ιευθύνσεων:

α. οργανική-υπάρχουσα-παρούσα δύναμη,

β. ονομαστικές καταστάσεις με στοιχεία του προσωπικού που υπηρετεί σε κάθε Επιτελείο και τα καθήκοντα τα οποία επιτελεί.

  1. Οι ∆ιευθυντές των ∆ιευθύνσεων Χώρας και οι ∆ιευθυντές των υφιστάμενων ∆ιευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών ∆ιευθύνσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα μεριμνήσουν για την εφαρμογή των οριζόμενων στην παρούσα.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter