Ανυποχώρητος ο Ερντογάν – Λεκτική καταδίκη από την Ε.Ε

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν – Λεκτική καταδίκη από την Ε.Ε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Υποχωρητική στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε, σε ομιλία του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, παρά μόνο όταν “έρθει η τελική νίκη”. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης”, ανέφερε ο Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν.

“Επίθεση” κατά της Ε.Ε και του Αραβικού Συνδέσμου

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έστρεψε τα “βέλη” του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου, για την κριτική που ασκείται στη χώρα λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης

Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Καταδίκη από την Ε.Ε για την επέμβαση στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, καταγγέλλοντας τον πόλεμο στη Συρία, δίχως ωστόσο να επιβάλλουν εμπάργκο:

«H E.E καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da’esh. 

Η Ε.Ε παραμένει επικεντρωμένη στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας αληθινής πολιτικής μετάβασης

Η Τουρκία, υπογραμμίζεται, αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ε.Ε και κρίσιμο παράγοντα στη συριακή κρίση και την περιοχή, και οι προβληματισμοί ασφαλείας της θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων, όχι στρατιωτικής δράσης, και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επίσης, τονίζεται ότι απαιτείται η συνέχιση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας- περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- για να σταματήσει η μονομερής στρατιωτική δράση. Το Συμβούλιο ζητά συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Daesh σε επίπεδο υπουργών

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αναφέρεται πως «η Ε.Ε λαμβάνει υπόψιν την απόφαση κάποιων χωρών- μελών να σταματήσουν αμέσως τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Οι χώρες- μέλη δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά στην πολιτική εξαγωγής όπλων τους στην Τουρκία. Η Ε.Ε δεν θα παρέχει βοήθεια με σκοπό τη σταθεροποίηση ή την ανάπτυξη σε περιοχές όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η Ε.Ε παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειές της προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter