Αοριστίες Κικίλια πάνω από τις επιτελικές στάχτες (Video)

Αοριστίες Κικίλια πάνω από τις επιτελικές στάχτες (Video)

Με γενικόλογα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με επικοινωνιακά τερτίπια, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» ενώ τόνισε ότι «οι καιρικές συνθήκες» ευθύνονται για τις πυρκαγιές, παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στην έλλειψη σχεδιασμού αλλά και στην υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος. Συγκεκριμένα, προσπέρασε την ανεπάρκεια μέσων και προσωπικού πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια, επιλέγοντας με επικοινωνιακά τερτίπια να προσεγγίσει την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού σημειώνοντας ότι «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά».

Σημειώνεται ότι παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα φέτος έχουν καεί εκτάσεις άνω των 400.000 στρεμμάτων στο τέλος Ιουλίου. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 80% του ετήσιου μέσου όρου των τελευταίων ετών, που είναι τα 500.000 στρέμματα.

Για τις καταστροφικές συνέπειες των τελευταίων δύο εβδομάδων σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι σημειώθηκαν 667 φωτιές σε 15 ημέρες, ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων. Από αυτές, κατά τον ίδιο, δέκα «ξέφυγαν». Εκτός από τους δύο πιλότους του Canadair που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια, υπήρξαν ακόμη τρεις απώλειες ζωής και 74 τραυματισμοί, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος εντόπισε τη διαφορά με άλλες χρονιές λέγοντας πως «ήταν οι καιρικές συνθήκες» και πρόσθεσε πως «από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter