Απαγορεύει ο Τραμπ στα διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετήσουν στον στρατό

Απαγορεύει ο Τραμπ στα διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετήσουν στον στρατό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επικαλούμενος το “τρομερό ιατρικό κόστος” και τη “διαταραχή” που θα έφερναν οι άνθρωποι αυτοί στο στράτευμα, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε αμέσως από τους επικριτές του ως “ωμή προκατάληψη” και “πολιτικό τέχνασμα”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο τους διαφυλικούς αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο ανακάλεσε το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, που επέτρεπε στους μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που αντιστοιχούν στην έμφυλη ταυτότητά τους.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς μου και ειδικούς για στρατιωτικά ζητήματα, σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποδεχθεί ούτε θα επιτρέψει σε διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετούν, με οποιοδήποτε βαθμό, στον στρατό των ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ο στρατός μας χρειάζεται να επικεντρωθεί σε μια αποφασιστική και ολοκληρωτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρύνεται με τις τρομερές ιατρικές δαπάνες και τις διαταραχές που θα έφερναν τα διαφυλικά πρόσωπα στον στρατό», πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι βάζει τέλος στις προσπάθειες πολλών ετών να τερματιστεί η πολιτική μη αποδοχής προσώπων στον στρατό λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Πέρσι, επί προεδρίας Ομπάμα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι αίρει την απαγόρευση να υπηρετούν ελεύθερα στις ένοπλες δυνάμεις τα διαφυλικά άτομα και αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει την απαγόρευση αυτή ξεπερασμένη.

Σήμερα, το υπουργείο Άμυνας παρέπεμπε για περισσότερες διευκρινίσεις στον Λευκό Οίκο. “Θα παράσχουμε αναθεωρημένες οδηγίες στο εγγύς μέλλον” ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Το υπουργείο αναμενόταν να αρχίσει να επιτρέπει την κατάταξη διαφυλικών ατόμων από φέτος, υπό τον όρο ότι θα είχαν παραμείνει “σταθερά” στο φύλο που επέλεξαν επί 18 μήνες. Όμως στις 30 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αποφάσισε να καθυστερήσει για έξι μήνες η έναρξη στρατολόγησης των διαφυλικών.

Ο δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Τζόσουα Μπλοκ χαρακτήρισε εξωφρενική και απεγνωσμένη την απόφαση του Τραμπ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε την “ουσιώδη ανθρώπινη φύση” των διαφυλικών στρατιωτών. “Έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και υπάρχει ομοφωνία: δεν υπάρχει κανένα κόστος, ούτε αδυναμίες στη στρατιωτική ετοιμότητα που να συνδέονται με το να επιτρέπεται σε διαφυλικούς να πολεμούν για την πατρίδα τους. Ο πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους φτηνά, στην πλάτη των στρατιωτικών που έχουν βάλει τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την πατρίδα τους”, υπογράμμισε.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημείωσε από την πλευρά της ότι μια μελέτη που έγινε κατ’ εντολή του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την αλλαγή φύλου στους στρατεύσιμους διαφυλικούς θα αντιστοιχούσε στο ένα εκατοστό του 1% (0,0001) του προϋπολογισμού υγείας του στρατού.

“Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι η συμπεριφορά του δεν καθοδηγείται από την τιμή, την αξιοπρέπεια ή την εθνική ασφάλεια αλλά από ωμή προκατάληψη”, πρόσθεσε η Πελόζι.

Πέρσι, ο τότε υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, επικαλούμενος μια μελέτη, ανέφερε ότι στο στράτευμα υπηρετούν περίπου 2.500 διαφυλικά πρόσωπα ενώ άλλα 1.500 είναι έφεδροι. Σήμερα, ο Κάρτερ επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του Τραμπ αναφέροντας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε: “Το να επιλέγεις τους στρατεύσιμους με άλλα προσόντα πέραν των στρατιωτικών ανάγεται σε κοινωνική πολιτική και δεν έχει θέση στον στρατό μας”, έγραψε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη διαφυλικοί οι οποίοι υπηρετούν “με αξιοσύνη και τιμή”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter