Απαγόρευση αμβλώσεων ΗΠΑ: Οκτώ πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη ότι υιοθετούν τον νόμο

Απαγόρευση αμβλώσεων ΗΠΑ: Οκτώ πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη ότι υιοθετούν τον νόμο

‘Ήδη πολλές αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για την απαγόρευση των αμβλώσεων την ώρα που παγωμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Η άμβλωση θα είναι παράνομη ή δυνητικά παράνομη σε 16 πολιτείες. Ορισμένες πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη ότι υιοθετούν άμεσα τον σκοταδιστικό νόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Politico.

Αυτές είναι:

  • Αρκάνσας
  • Αϊντάχο
  • Μισισίπι
  • Μισούρι
  • Βόρεια Ντακότα
  • Τενεσί
  • Γιούτα
  • Γουαϊόμινγκ

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

Ενάντια στην οπισθοδρομική απόφαση, τρεις πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter