Απαλλάχθηκε ο Χρήστος Βερελής για την υπόθεση με την προμήθεια 90 τρόλεϊ

Απαλλάχθηκε ο Χρήστος Βερελής για την υπόθεση με την προμήθεια 90 τρόλεϊ

Απαλλάχθηκε ο Χρήστος Βερελής, μετά από δέκα χρόνια δικαστικής έρευνας, για την γνωστή ως «υπόθεση Man» που αφορούσε στην προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Επίσης, απαλλάσσονται με βούλευμα και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, συνολικά 47 πρόσωπα.

Μάλιστα για τον κ. Βερελή αναγνωρίζεται το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας «από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον η ήττον να αποφασίσουν η να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH».

Στην υπόθεση, εκτός από τον Χρήστο Βερελή, που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής η οποία αποφάσισε τότε την αγορά των τρόλεϊ είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν η μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, η εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως ήταν οι Γιάννης Μανιάτης, Γεωργίος Ζαννιάς, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού. 

Απ’ την πλευρά του ο Χρήστος Βερελής όταν το όνομα του είχε εμπλακεί επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας και παραιτήθηκε από βουλευτής.

Η υπόθεση, έγινε γνωστή ως υπόθεση Μan και σχηματίστηκε γι αυτήν δικογραφία με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν τότε σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης,για το αν η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε διάφορες  χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές το συνολικό ποσό που διακινήθηκε από την εν λόγω εταιρεία ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες

Στην χώρα μας πάντως, τόσο από το αποτέλεσμα που είχαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που απεστάλησαν σε Ελβετία και Κύπρο και τα οποία ικανοποιήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, όσο και από τα υπόλοιπα στοιχεία της ανάκρισης εντοπίστηκε μεν ποσό 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Δικαιοσύνης η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man,την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Έτσι το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48 τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,για δύο μη πολιτικά πρόσωπα μόνο υπήρξε διαχωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους χρηματικά ποσά έως 100 χιλιάδες. Οι δύο αυτοί εμπλεκόμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter