Απάντηση του Documento στην ανεπίτρεπτη ανακοίνωση του ΔΣΑ: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης

Απάντηση του Documento στην ανεπίτρεπτη ανακοίνωση του ΔΣΑ: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης

Με έκπληξη πρωτίστως αντιμετωπίζουμε την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που επέλεξε να απαντήσει ως όργανο σε δημοσίευμα του koutipandoras.gr και του documentonews.gr.

Και το θέμα δεν είναι βεβαίως η απάντηση που συνοδεύεται με τη βαρύτητα της υπογραφής του οργάνου αλλά το περιεχόμενο της. Η Διοίκηση του Συλλόγου που ορθώς αυτοαποκαλείται συνλειτουργός της Δικαιοσύνης επικρίνει τους δημοσιογράφους μας γιατί έκριναν δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου, Θέμη Σοφού. Το άρθρο (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) έκρινε την άποψη που εξέφρασε ο κύριος Σοφός, με βάση την οποία όποιος μεταφέρει κάποιο προσωπικό διάλογο ακόμη και μη ηχογραφημένο διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Χαριτολογώντας ο αρθρογράφος είχε πει πως με τη λογική του κ. Σοφού από την κουτσομπόλα της γειτονιάς μέχρι και το μάρτυρα του Δικαστηρίου ή το δημοσιογράφο θα έπρεπε να πάνε όλοι φυλακή. Η αντιεπιστημονική κατ’ εμάς άποψη του κ. Σοφού ήταν προβληματική από τη στιγμή που εμφανίζεται ως δημόσιος λόγος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σοφός έχει το δικαίωμα της άποψης και κάθε θεατής της κριτικής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν θέλησε να υποστηρίξει την άποψη του δικηγόρου ως ορθή αλλά να επιπλήξει τους δημοσιογράφους για το ότι εξέφρασαν άποψη. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε σε αυτούς που με τόσο στόμφο ανέλαβαν αυτό το ρόλο πως η ελευθερία της γνώμης και η ελευθεροτυπία κατοχυρώνονται από το ελληνικό Σύνταγμα, τη Σύμβαση της ΕΣΔΑ και βεβαίως την ελληνική Δημοκρατική πραγματικότητα. Αυτό έπρεπε να το ξέρουν οι «συνλειτουργοί της Δικαιοσύνης» και να το υπερασπίζονται στην κοινωνία αλλά και στα δικαστήρια και όχι να μετατρέπονται οικειοθελώς σε διώκτες της ελευθερίας του λόγου για συντεχνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους. Η ανακοίνωση είναι ανεπίτρεπτη και είμαστε σίγουροι πως δεν εκφράζει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις των Ελλήνων δικηγόρων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σοφός είναι δημόσιο πρόσωπο και μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις απόψεις του. Η προσπάθεια να δοθεί τέτοιου είδους απάντηση δεν εξυπηρετεί τον κ. Σοφό ούτε τον δικαιώνει. Αποκαλύπτει όμως τη συντεχνιακή αντίληψη κάποιων κύκλων και πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του δικηγορικού συλλόγου. Η απάντηση μας θα δίνεται πάντα όπου κρίνουμε ότι πρέπει να δοθεί και με τον τρόπο που το Σύνταγμα μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε.

ΥΓ. Αλγεινή είναι η εικόνα του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού με τον οποίο επικοινώνησε η διευθύντρια του Documento Βάλια Μπαζού, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση όσων αποφάσισαν να βγάλουν αυτή την ανακοίνωση. Ο κ. Βερβεσός απαντώντας στην κλήση που του έγινε από το Documento είπε υποτιμητικά στη γραμματεία των ειδήσεων «Τώρα εσείς με καταγράφετε; Γιατί εσείς εκεί το κάνετε συνέχεια».

Όταν συνδέθηκε με τη διευθύντρια της εφημερίδας, τον ρώτησε αν πραγματικά είχε πει κάτι τόσο υποτιμητικό, προσβλητικό και συκοφαντικό για τους 100 εργαζόμενους της εφημερίδας. Ο κ. Βερβεσός απάντησε με θράσος και κυνισμό «βεβαίως». Όπως είναι αυτονόητο η Βάλια Μπαζού τερμάτισε στο σημείο αυτό τη συνομιλία. Να επισημάνουμε στον κ. Βερβεσό ο οποίος μετά από πολυετή και αγωνιώδη προσπάθεια κατάφερε επιτέλους να γίνει πρόεδρος του ΔΣΑ ότι θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να έχει πάρει μαθήματα από τους προκατόχους του και με τη στάση του να τιμά το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

Ο δικηγόρος, κατά τον θεσμικό του ρόλο, είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και απολαύει πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκφορά νομικής κρίσης (άρθρα 2, 89 ΚωδΔικ). Οι δικηγορικοί σύλλογοι, μάλιστα, έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση δημόσιας τοποθέτησης σε μείζονα ζητήματα, όχι μόνο νομικού, αλλά και εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, πάντοτε με αναφορά στο δίκαιο, το οποίο και υπερασπίζονται (άρθρο 89 ΚωδΔικ).

Κάθε απόπειρα υπονόμευσης του ως άνω θεσμικού ρόλου του δικηγόρου, πολλώ μάλλον απαξίωσης δικηγόρου που εκφέρει επιστημονική άποψη, συνιστά ενέργεια αντιδημοκρατική, που απάδει στο δικαιοκρατικό κεκτημένο και τον νομικό μας πολιτισμό.

Ως εκ τούτου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει εντονότατη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία για το προσβλητικό δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου www.koutipandoras.gr, που στρέφεται ευθέως σε βάρος του Αντιπροέδρου του, Θέμη Σοφού, για επιστημονική άποψη που ο τελευταίος εξέφρασε ελεύθερα και ανεπηρεάστα, με δογματική και νομολογιακή τεκμηρίωση. Η μη καθοδηγούμενη δημοσιογραφία έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα χρηστά δημοσιογραφικά ήθη, καθήκον υπερασπίσεως και όχι φιμώσεως της ελεύθερης έκφρασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter