Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Απάντηση Κοντονή στις... ανησυχίες Μητσοτάκη για τους αργούς ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης

«Προφανώς δεν ανήκει στο κόμμα που επί δεκαετίες αδιαφορούσε με τρόπο προκλητικό για τα προβλήματα που όψιμα ανακαλύπτει», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, ο Σταύρος Κοντονής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακάλυψε ξαφνικά χθες ότι καθυστερεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και πως οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία. Προφανώς δεν ανήκει στο κόμμα που επί δεκαετίες αδιαφορούσε με τρόπο προκλητικό για τα προβλήματα που όψιμα ανακαλύπτει. Εγκαλεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έλυσε σε δύο χρόνια, ζητήματα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν και είχαν αφήσει να λιμνάζουν για 40 χρόνια.

Ξεχνά όμως ότι η απλοποίηση διαδικασιών και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αποτελούν πολιτική που το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Κυβέρνηση έχουν ήδη δρομολογηθεί και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η ηλεκτρονική οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η υλοποίησή της στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια (ΟΣΔΥΔΔ και ΟΣΔΥΠΠ), η σύντμηση της διαδικασίας πτώχευσης, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται. Έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, ενώ περαιτέρω, τη διαδικασία επιτάχυνσης θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, ο θεσμός δικαστικής διαμεσολάβησης, ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και Διοικητικής Δικονομίας που θα ψηφιστούν σύντομα, όπως επίσης και οι νέες ρυθμίσεις για τα συναινετικά διαζύγια.

Επιπλέον, θα υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα της διεξαγωγής των διοικητικών δικών στις μεταβατικές έδρες με τηλεδιάσκεψη.

Απετράπη η αποστελέχωση των δικαστηρίων της χώρας και καλύπτονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, με την ολοκλήρωση διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται περί προσλήψεων και όχι απολύσεων που ετοίμαζε ο κ. Μητσοτάκης…»

Δήλωση όμως έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή και την επίσκεψη του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ στις φυλακές Νιγρίτας (Σερρών).

«Επιτέλους η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε τις φυλακές, με την επίσκεψη του αρμόδιου τομεάρχη στις φυλακές Νιγρίτας (Σερρών)», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής και συνέχισε: «Καταλαβαίνουμε την απόγνωση και το όψιμο ενδιαφέρον της καθώς βλέπει η χώρα να προοδεύει και σ’ αυτό τον τομέα και να βγαίνει από τη μιζέρια. Οι εργαζόμενοι της φυλακής ξέρουν ότι τα αιτήματά τους έχουν ακουστεί και ικανοποιηθεί με τις κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η φυλακή Νιγρίτας υπολειτουργούσε εδώ και επτά χρόνια, καθώς μόνο οι τρεις από τις πέντε πτέρυγες ήταν ανοικτές. Την ίδια ώρα κρατούμενοι κοιμόντουσαν στο πάτωμα και η χώρα μας ήταν διαρκώς υπόλογη στα διεθνή δικαστήρια. Εδώ και ένα χρόνο με μεθοδικές ενέργειες της Κυβέρνησης, με νομοθετικές παρεμβάσεις, με τη σωστή διαχείριση των πόρων και του προσωπικού είναι πια δυνατό να ανοίξει μια ακόμα πτέρυγα με 120 επιπλέον θέσεις κράτησης. Οι βελτιώσεις στις υποδομές ολοκληρώνονται και το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό φύλαξης εξασφαλίστηκε και είναι ήδη στη θέση του (αύξηση κατά 20%). Ήδη ωστόσο, προχωράει και η διαδικασία για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ακόμα 33 υπαλλήλων φύλαξης.

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία σε λίγες μέρες στη Νιγρίτα για να δει τις φυλακές να βγαίνουν από την εγκατάλειψη και ελπίζουμε να προσέλθει».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.